Procesarea semnalelor audio in aplicatii industriale

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In acest proiect este descris modul de procesare a semnalelor audio, rezultat in urma unei defectiuni la pompa de apa a unui autovehicul. Pentru procesarea acestor semnale sa folosit un soft numit "Cool Edit Pro". Compania britanica Rover a implementat aceasta idee (de a detecta defectele autovehiculelor cu ajutorul semnalelor audio) prin lansarea unei masini prototip care va experimenta, modul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procesarea semnalelor audio in aplicatii industriale

In acest proiect este descris modul de procesare a semnalelor audio, rezultat in urma unei defectiuni la pompa de apa a unui autovehicul. Pentru procesarea acestor semnale sa folosit un soft numit "Cool Edit Pro". Compania britanica Rover a implementat aceasta idee (de a detecta defectele autovehiculelor cu ajutorul semnalelor audio) prin lansarea unei masini prototip care va experimenta, modul de analiza si detectare a defectelor survenite in urma rularii acestei masini.

Fisierul editat este de tip "wav" (extensia fisierelor audio create de Microsoft), sunet inregistrat in timpul functionarii autovehiculului, cu ajutorul unui microfon neprofesional. Trebuie specificat faptul ca instrumentul cu care se face inregistrarea sunetului influenteaza calitatea acestuia, plus sistemul in care se proceseaza aceste semnale audio, deoarece placa de sunet este un element foarte important si influenteaza decisiv rezultatul final. Pentru a obtine o calitate mai buna in timpul inregistrarii se recomanda folosirea unor instrumente profesionale si a unui sistem de operare superior.

Se incepe procesarea respectivului semnal prin deschiderea acestuia cu programul specificat. Fiind inregistrat cu un microfon de la un aparat "classic" acest semnal este de tip mono (Figura 1). Il vom converti cu ajutorul aceluias program in format stereo (Figura 2), pentru a interpreta mai bine sunetele relatate de aceste semnale. Sunetul nefiind inregistrat in medii optime, pe display'ul de frecventa observam cateva frecvente mai pronuntate, aparute in urma manuirii aparatului cu care sa facut inregistrarea.

Acest display de frecvente reprezinta "traducerea" semnalui de catre soft pentru a putea fi prelucrat de catre operator. Marind zona in care se afla aceste frecvente mai pronuntate, le vom putea elimina mai precis si vom putea obtine o acuratete mai buna, rezultand la final un semnal audio de o calitate mai buna.

Pe parcurs ce eliminam aceste impuritati, vom observa cum sunetul incepe sa "prinda forma". Dupa ce terminam acesta etapa, vom obtine un sunet curat fara acele frecvente care erau in plus. Acum vom amplifica sunetul pentru ai fi redate mai puternic si sunetele de la frecvente mai joase. Dupa ce exacutam aceasta etapa, vom incepe sa filtram acest semnal audio. Vizualizand aceste frecvente in mod spectral vom observa ca culorile variaza de la albastru inchis (ceea ce inseamna ca alaturi de componentele de amplitudine nu exista in acest interval, frecventa), la galben stralucitor (in sensul ca frecventele din aceasta gama sunt bogate in amplitudine) (Figura 3).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.