Procesarea informatiei - comportamentul consumatorului - Continutul unitatii

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

12.1 Etapele procesarii informatiei
La fel ca orice proces, procesarea informatiei poate fi descompusa in elemente fundamentale sau etape. Aceste etape (figura 12.1) sunt bazate pe modelul prelucrarii informatiei dezvoltat de William McGuire (1976), care distinge: expunerea, atentia, intelegerea, acceptarea si retinerea.

12.1.1 Expunerea
Procesarea informatiei incepe a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procesarea informatiei - comportamentul consumatorului - Continutul unitatii

12.1 Etapele procesarii informatiei
La fel ca orice proces, procesarea informatiei poate fi descompusa in elemente fundamentale sau etape. Aceste etape (figura 12.1) sunt bazate pe modelul prelucrarii informatiei dezvoltat de William McGuire (1976), care distinge: expunerea, atentia, intelegerea, acceptarea si retinerea.

12.1.1 Expunerea
Procesarea informatiei incepe atunci cand emitatorii de energie in forma de stimuli de intrare, ajung la unul sau la mai multe din cele cinci simturi. Expunerea are loc prin apropierea fizica la un stimul ce permite o ocazie favorabila ca unul sau mai multe simturi sa fie activate.

Prin expunere la un stimul de o suficienta putere, receptorii senzoriali ai unei persoane sunt activati si informatia codificata este transmisa dea lungul fibrelor de nervi la creier. Aceasta activare este numita senzatie si ea este afectata de urmatoarele trei praguri (W. N. Dember, 1961):

1. Pragul de jos sau absolut - cantitatea minima de energie sau intensitate a stimulului necesara pentru ca senzatia sa existe.
2. Pragul final - punctul de la care cresteri aditionale in intensitatea stimulului nu au efect asupra senzatiei.
3. Pragul de diferentiere - cea mai mica schimbare in intensitatea stimulului ce va fi sesizata de un individ.

Legea lui Weber.In conformitate cu Legea lui Weber, asa cum este ea exprimata in urmatoarea ecuatie, cantitatea reala de schimbare necesara sa atinga pragul de diferentiere va depinde de punctul initial de plecare.

12.1.2 Atentia
Atentia poate fi definita ca fiind alocarea capacitatii de procesare a stimulului care intra. Din cauza limitarii capacitatii, consumatorii sunt foarte selectivi in ce priveste modul in care isi aloca atentia. Realitatea atentiei selective face ca, in timp ce unii stimuli vor primi atentie, altii vor fi ignorati. Intrucat consumatorii sunt selectivi in captarea stimulilor, este important sa intelegem care sunt factorii ce influenteaza atentia.

Astfel de factori pot fi grupati in doua categorii majore:
- determinanti personali sau individuali,
- determinanti ai stimulilor.
Determinanti personali ai atentiei. Determinantii personali ai atentiei se refera la acele caracteristici ale individului care influenteaza atentia. Aici intra nevoia/motivatia, atitudinile, nivelul adaptarii si durata atentiei.

Nevoia/Motivatia. Este evident pentru oricine, din experienta de zi cu zi, ca nevoile fiziologice au o puternica influenta asupra acelor stimuli ce recepteaza atentia.Pe langa nevoile fiziologice, atentia consumatorului este afectata si de nevoile lui informationale. De aceea devine evidenta implicatia nevoilor consumatorului in stabilirea strategiei de publicitate.

Atitudini. In conformitate cu teoriile consistentei cognitive, cum ar fi teoria balantei si teoria potrivirii, oamenii se straduiesc sa mentina un consistent set de credinte si atitudini (de unde si numele de consistenta cognitiva). Inconsistenta in acest sistem cognitiv este apreciata ca inducand tensiuni psihologice adverse. Consecutiv, oamenii sunt vazuti ca fiind receptivi la informatia ce mentine sau sporeste consistenta, in timp ce evita informatia care le provoaca credintele si atitudinile.

Nivelul adaptarii. O importanta tendinta ce se manifesta la oameni este aceea sa devina atat de obisnuiti cu un stimul incat sa nu-l mai observe, cu alte cuvinte, ei isi dezvolta un nivel de adaptare la stimulul respectiv. Acest fenomen se intampla in mod similar si in marketing.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.