Proces sau intalnire fatala

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Evitand aceste tipuri de intrebari, putem afirma ca lumea interioara se creaza ca un proces in continua miscare, chiar daca la un moment dat nu se mai citesc "noutati", deoarece exista posibilitatea de a reciti, adaugandu-se elemente noi.In continuare voi prezenta procesul de formare a lumii interioare. In principal se aseamana cu ceea ce am spus despre lectura si continutul capitolului precedent,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proces sau intalnire fatala

Evitand aceste tipuri de intrebari, putem afirma ca lumea interioara se creaza ca un proces in continua miscare, chiar daca la un moment dat nu se mai citesc "noutati", deoarece exista posibilitatea de a reciti, adaugandu-se elemente noi.In continuare voi prezenta procesul de formare a lumii interioare. In principal se aseamana cu ceea ce am spus despre lectura si continutul capitolului precedent, insa cu cateva adaugiri. In acest caz avem de a face cu reprezentarile actorilor despre cum si in ce ordine ar trebui citite cartile, si modul de perceptie a efectelor pe care le-au avut textele asupra lor.

Sistemul "episemologic" al actorului se construieste progresiv si necesita un timp mai indelungat pentru a se forma: "Exista carti pentru tineret, pentru adolescenti... eu cred ca (...) la inceput cel putin, pana ajunge un adolescent (...) trebuie directionat sa citeasca cartile (...) copilariei si a tineretii." (Peli Francisc) Lectura trebuie sa fie controlata, ceea ce face ca socializarea sa se faca evolutiv, cu scopul de a nu-l face pe copil de a respinge cartea: "E clar ca o sa-i dai ceva usor, placut, sa-l faci sa iubeasca cartea, nu sa-l faci de la inceput sa fie un chin pentru el pentru ca nu o sa ajunga niciodata sa fie un cititor de carte."

Dependenta fata de carte este data de un scop educational: "Filosofie, psihologie, ca-i moderna, tainele scrisului, grafologie... Te formateaza, te aduna. Nu lasa sa se vada (...) tot uratul din tine..." (Silvia Tarcan) Atunci cand avem de a face cu o "intalnire fatala" cu o carte, aceasta din urma reprezinta punctul de sprijin al lui Arhimede, zona de iluminare care devine baza unei constructii: "...m-a impresionat si mi-a rasturnat conceptia despre viata si m-a facut sa fiu altfel, sunt constienta de treaba asta, e Mitul lui Sisif (...) sa se apropie in asa masura de sufletul meu incat la un moment dat am crezut ca ma identific si sunt exact ceea ce scrie el acolo.

(...) Taina existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti." (Maria Kiss) sau care genereaza schimbari in lumea interioara deoarece este resemnificata in urma lecturarii anumitor tipuri de carti (vezi cazul Marioara Coman, cap.2) ori deciziei de a reciti: "Am citit din nou Iosif si fratii sai. Cand o citesti la varsta asta, o citesti cu alti ochi, cand o citesti dupa acumulari, e..." (Adriana Georgescu)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.