Proceduri de diagnosticare

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Facultate

Recoltarea urinei
Urina este recoltata in vase speciale prevazute cu dop. Daca mostrele nu sunt trimise imediat la laborator, se pastreaza in frigiter, ca si recipientul in care se colecteaza urina dintr-o anumita perioada (24 ore). Pentru urocultura sau antibiograma proba de urina se recolteaza cu tehnica aseptica intr-un recipient steril. In mod natural nu se recolteaza din primul jet de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proceduri de diagnosticare

Recoltarea urinei
Urina este recoltata in vase speciale prevazute cu dop. Daca mostrele nu sunt trimise imediat la laborator, se pastreaza in frigiter, ca si recipientul in care se colecteaza urina dintr-o anumita perioada (24 ore). Pentru urocultura sau antibiograma proba de urina se recolteaza cu tehnica aseptica intr-un recipient steril. In mod natural nu se recolteaza din primul jet de urina.

Analizele cele mai frecvente ale urinei:
-determinarea densitatii urinare: se face cu ajutorul unui urodensiometru
-masurarea pH-ului : se face cu ajutorul hartiei de turnesol (rosie sau albastra)
-determinarea glucozei din urina : exista diferite produse in comert pentru testul glucozei din urina
-punerea in evidenta a corpilor cetonici: se folosesc baghete impregnate cu reactiv, pe care se pun cateva picaturi de urina, sau fasii impregnate cu reactiv care se cufunda in urina, notarea rezultatului se face conform procedurii "negativ, pozitiv, puternic pozitiv".

Recoltarea materialelor fecale
Scaunul se recolteaza in recipiente speciale. Este important sa se stie dinainte pentru ce fel de examen se recolteaza monstre de materii fecale, acest lucru determina tehnica (sterila sau nu), cantitatea si felul in care trebuie pastrate manstrele (in cazul unui examen bacteriologic sau parazitologic monstrele trebuie trimise imediat la laborator).

Analizele materiilor fecale:
-punerea in evidenta a sangelui ocult
-determinarea prezentei parazitilor (amiba, tenie)
-determinarea prezentei bacteriilor sau virusilor
Recoltarea din nas, din gat si a sputei

Monstrele recoltate din nas si din gat se insamanteaza si se analizeaza cu scopul de a depista prezenta microorganismelor. Se recolteaza din nari, din faringe sau din nasofaringe. Monstrele de sputa-expectorat (care in unele cazuri necesita recoltari in serie ale mai multor monstre) sunt analize pentru examene bacteriologice, testul sensibilitatii la medicamente (antibiograma), punerea in evidenta a bacilului tuberculos (bacil Koch).
Recoltarea secretiilor vaginale si uretrale

In mod normal, secretiile vaginale si uretrale nu sunt purulente, au culoare albicioasa sau sunt deschise la culoare si sunt excretate in cantitate mica. Pentru recoltarea unei secretii vaginale sau uretrale se folosesc recipiente sterile cu capac care se insurubeaza sau eprubete sterile, tampoane sau anse sterile. Exista in comert eprubete pentru cultura bacteriilor ce contin ansa si terenul de cultura inchis intr-o ampula care trebuie sa fie apasata pentru a elibera terenul de cultura.

Recoltarea materialului drenat din plagi
Materialul drenat din plagi este exudat care poate fi:
-exudat seros: are un aspect apos si este putin crepusculat
-exudat purulent: este dens din cauza puroiului si are culoare albastra, verde sau galbena
-exudat hemoragic: se analizeaza aspectul sau: inchis la culoare (indica o sangerare mai veche) sau lucios (indica o sangerare recenta)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.