Procedura fiscala

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.79

nivel: Facultate

In stabilirea veniturilor publice s-ar putea ajunge la grave inechitati in repartitia sarcinilor fiscale, asupra personaelor juridice si fizice, daca nu s-ar proceda pe baza unui program fiscal, adica a bugetului public, care sa tina seama de raportul dintre dimensiunea nevoilor sociale de ansamblu si puterea contributiva a membrilor societatii.Intr-adevar, numai prin intermediul bugetului public [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura fiscala

In stabilirea veniturilor publice s-ar putea ajunge la grave inechitati in repartitia sarcinilor fiscale, asupra personaelor juridice si fizice, daca nu s-ar proceda pe baza unui program fiscal, adica a bugetului public, care sa tina seama de raportul dintre dimensiunea nevoilor sociale de ansamblu si puterea contributiva a membrilor societatii.Intr-adevar, numai prin intermediul bugetului public se poate stabili un echilibru intre nevoile colective ale societatii si mijloacele banesti cu care ele se pot acoperi.

Astfel, bugetul public, a devenit actul juridic in care sunt prevayute si in prealabil de organul de stat competent, veniturile si cheltuielile anuale ale statului, unitatilor administrativ-teritoriale sau ale institutiilor publice.
El prezinta un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor publice, adica indica sursele banesti ale bugetelor publice, adica sursele banesti ale bugetelor publice, pe categorii de obligatii fiscale sau nefiscale.

In acelasi timp, in bugetele locale si in bugetul asigurarilor sociale de stat, elaborate in mod autonom si aprobate de organele competente, sunt stabilite de asemenea veniturile publice in volumul lor total si pe categoriile principale de venituri.
La stabilirea termenelor de incasare a veniturilor publice se tine seama de categoria veniturilor publice, particularitatile ramurilor in care ele se obtin si periodicitatea stabilita pentru realizarea lor(semestrial, trimestrial, lunar).

La nivel micoreconomic, bugetele proprii de venituri si cheltuieli ale persoanelor juridice, indica totalitatea veniturilor acestora si modalitatile de participare la constituirea veniturilor publice.
Astfel, sumele datorate bugetelor publice sunt cuprinse distinct in bugete proprii de venituri si chetuieli ale persoanelor juridice, pe total an si trimestre, pentru fiecare categorie de venit public: impozit pe profit, taxa pe valoarea adaugata, impozit pe salarii, impozit pe cladiri.

In acest fel, exista un program atat la macroeconomic, reprezentat prin bugetul public national, care cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale, cat si la nivel microeconomic constand in bugetele proprii de venituri si cheltuieli ale persoanelor juridice. Astfel, se asigura un echilibru intre venituri si cheltuieli, in raport de conditiile concrete economico-soaciale ale fiecaruia an in parte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.