Procedura efectuarii controlului financiar

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Determinat de necesitatea fondurilor banesti ale statului si ale celorlalte entitati publice, in toate statele este instituit un control care se exercita in scopul formarii si intrebuintarii conforme a fondurilor banesti de interes public.
Potrivit scopului sau, controlul financiar este o activitate de verificare a respectarii si aplicarii conforme a normelor juridice referitoare la formare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura efectuarii controlului financiar

Determinat de necesitatea fondurilor banesti ale statului si ale celorlalte entitati publice, in toate statele este instituit un control care se exercita in scopul formarii si intrebuintarii conforme a fondurilor banesti de interes public.
Potrivit scopului sau, controlul financiar este o activitate de verificare a respectarii si aplicarii conforme a normelor juridice referitoare la formarea si intrebuintatarea fondurilor banesti ale statului celorlalte entitati sau colectivitati publice. Datorita acestui continut, activitatea de control financiar nu se confunda cu activitatea financiara de formare si intrebuintare a fondurilor banesti de interes public asupra carora se exercita si se efectueaza actele si operatiunile de control financiar.

In concordanta cu acestea, reglementarile juridice privind activitatea financiara si controlul financiar sunt si ele distincte.
In general, actele si operatiunele de control financiar constau in verificari documentare si faptice, consemnari scrise ale constatatorilor, formulari de aprecieri si concluzii, precum si decizii ale actiunilor si eventual a sanctionarii pentru restabilirea conformitatii activitatii financiare si a subiectelor de drept controlate. Aceste verificari, consemnari si decizii se regasesc cu deosebiri inerente in procedurile de control financiar desfasurate,fie preventiv,fie concomitent, fie posterior,asupra actelor si operatiunilor financiare ce alcatuiesc activitatea financiara supusa controlului financiar.

Activitatea de control financiar, potrivit necesitatii ei practice, este desfasurata de persoane si organe investite prin lege cu atributii de control sau de verificare a respectarii si aplicarii conforme a dreptului financiar. In aceasta ordine de idei, actele si operatiunile de control financiar pot fi savarsite numai de catre organele si persoanele legal imputernicite, ele sunt acte si operatiuni autoritare efectuate in interes public si, in consecinta, obligatorii pentru toate subiectele de drept vizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.