Procedura divortului

1x punct

categorie: Drept

nota: 8.00

nivel: Facultate

Incetarea casatoriei apare ca o "denumire de indicare a cazurilor naturale si obiective prin care aceasta ia sfarsit", in timp ce desfacerea casatoriei este rezervata pentru "disolubilitatea casatoriei prin divort" .

Actuala reglementare pastreaza distinctia dintre incetarea casatoriei prin deces si desfacerea casatoriei prin divort, desi in legislatia romana veche "nu se facea dist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura divortului

Incetarea casatoriei apare ca o "denumire de indicare a cazurilor naturale si obiective prin care aceasta ia sfarsit", in timp ce desfacerea casatoriei este rezervata pentru "disolubilitatea casatoriei prin divort" .

Actuala reglementare pastreaza distinctia dintre incetarea casatoriei prin deces si desfacerea casatoriei prin divort, desi in legislatia romana veche "nu se facea distinctie intre incetarea castoriei si desfacerea ei prin divort, prezentandu-se totul intr-un mod foarte general: Adesfacerea casatoriei are loc prin moartea unuia dintre soti, declararea judecatoreasca a mortii sau prin divortA>>"

Divortul reprezinta mijlocul de desfacere a casatoriei, pentru motive temeinice, care fac sa nu mai fie posibila continuarea casatoriei, putandu-se realiza doar pe cale judecatoreasca 5.

Divortul, in lumina reglementarilor actuale, prezinta doua forme:divortul prin acordul partilor (art. 38 alin. 2 C.fam.);divortul pentru motive temeinice. Ambele forme se desfasoara in fata
instantei de judecata .

Desfacerea casatoriei nu mai reprezinta doar o problema de ordin personal, ci si social, divortul intervenind "numai in cazuri exceptionale", adica atunci cand "datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil
vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea" ei, vorbindu-se chiar despre principiul incheierii casatoriei pe viata .

Daca am pune in aplicare acest principiu al incheierii casatoriei pe viata, nu-i putem atribui o sfera foarte larga de aplicabilitate, deoarece mentinerea unei casatorii "in orice conditii si cu orice pret"9, nu este o masura recomandata, ducand chiar la
multe stari conflictuale, tocmai datorita consecintelor negative deosebite pe care le-ar genera instituirea unei proceduri greoaie si rigide.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.