Procedura de solutionare a litigiilor comerciale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

Putem spune ca din punct de vedere economic, comertul cuprinde doar operatiunile de interpunere în circulatia marfurilor, serviciilor si lucrarilor, fara producerea si fabricarea bunurilor. Iar, în sens juridic, comertul are un continut mult mai larg,înglobând alaturi de operatiunile de interpunere în schimbul sau circulatia marfurilor, si
operatiunile de producere sau de fabricare a marfur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura de solutionare a litigiilor comerciale

Putem spune ca din punct de vedere economic, comertul cuprinde doar operatiunile de interpunere în circulatia marfurilor, serviciilor si lucrarilor, fara producerea si fabricarea bunurilor. Iar, în sens juridic, comertul are un continut mult mai larg,înglobând alaturi de operatiunile de interpunere în schimbul sau circulatia marfurilor, si
operatiunile de producere sau de fabricare a marfurilor, prin transformarea materiilor prime si a materialelor în produse finite.

Legea include chiar în notiunea de „comert”, toate operatiunile de
interpunere în schimbul sau circulatia marfurilor, serviciilor si lucrarilor, inclusiv producerea si fabricarea bunurilor.

Notiunea de „comert” cuprinde atât activitatea de productie, cât si activitatea de distribuire a bunurilor, trecerea de la stadiul de produs la stadiul de marfa nefiind relevanta sub aspect juridic1.

Datorita strânsei sale conexiuni cu progresul socio-economic al unei comunitati, dreptul comercial are vocatia de a se aplica atât actelor comerciale, comerciantilor,persoane fizice sau juridice, si fondului de comert.Dreptul comercial fiind definit drept „ansamblul regulilor juridice speciale care reglementeaza raporturile izvorâte din comert”2.

Toti comerciantii respecta anumite prevederi din legea comerciala, în vederea constituirii, functionarii, modificarii statutului, dizolvarii, divizarii sau fuziunii, particularizat la fiecare caz în parte, începând cu persoanele fizice autorizate si continuând cu persoanele juridice, s.a.

Consideratii prealabile:Codul de procedura civila a fost modificat, introducându-se un nou capitol numit„Dispozitii privind solutionarea litigiilor în materie comerciala” - Capitolul XIV.Prezenta acestui capitol în cadrul normelor din Codul de Procedura Civila, introduce
ideea ca legiuitorul a instituit doar câteva prevederi derogatorii de la dreptul comun, în materia solutionarii litigiilor comerciale, întrunind conditiile unei veritabile „proceduri speciale”3.
Aceasta procedura speciala, derogatorie de la dreptul comun, ocupa o paleta relativ ampla de institutii procedurale, începând de la instituirea unei proceduri prealabile de conciliere, si pâna la regimul juridic al hotarârii pronuntate.

O procedura mult asemanatoare a existat si în „regimul trecut”, purtând numele de solutionarea litigiilor dintre unitatile socialiste de stat, procedura instituita de catre Decretul nr. 81/19854, ce abroga vechea reglementare Legea 5/19545 privind solutionarea 3 Prof. univ. dr. Ioan Les - „Studii de drept judiciar privat”, editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008, pag. 149 4 cu privire la unele masuri referitoare la îmbunatatirea activitatii de solutionare a litigiilor dintre unitatile socialiste, B.

Of. nr. 13/18.04.1985 5 privind organizarea si functionarea Arbitrajului de Stat, B. Of. nr. 37/5.08.1954 litigiilor patrimoniale dintre organizatiile socialiste de catre Arbitrajul de Stat, prevederi
ce în prezent sunt abrogate prin Legea nr. 59/19936.
Instituirea unei proceduri speciale este cu totul justificata într-o societate democratica, si în care economia de piata este într-o continua dezvoltare.

Economia libera pentru a se putea dezvolta necesita un cadru institutional si legislativ adecvat, stabil si care sa încurajeze dezvoltarea si progresul economic. Tocmai de aceea, procedura ce solutioneaza litigiile comerciale trebuie sa ofere cadrul unei judecati suple, rapide si eficiente, astfel încât sa permita solutionarea cât mai rapida a neîntelegerilor dintre diversii parteneri economici, fara a afecta negativ climatul comercial normal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.