Procedura de codecizie

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Comitetul de Conciliere este alcatuit din trei membri permanenti din partea PE plus membri temporari din comisii parlamentare relevante, incercandu-se sa se pastreze un echilibru din punct de vedere al orientarii politice. Participa si reprezentantii Consiliului iar Comisia este si ea reprezentata. Din momentul in care este clar ca Consiliul nu poate accepta toate amendamentele Parlamentului din a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura de codecizie

Comitetul de Conciliere este alcatuit din trei membri permanenti din partea PE plus membri temporari din comisii parlamentare relevante, incercandu-se sa se pastreze un echilibru din punct de vedere al orientarii politice. Participa si reprezentantii Consiliului iar Comisia este si ea reprezentata. Din momentul in care este clar ca Consiliul nu poate accepta toate amendamentele Parlamentului din a doua lectura se pune accentul pe o negociere intensa in cadrul procedurii de conciliere.Concilierea este de obicei last resort. Exceptiile oferite ...

Kevin Doran face o analiza a co-deciziei din perspectiva unui lobby-st profesionist. Potrivit lui Doran datorita posibilitatii ajungerii la atat de multe rezultate, co-decizia poate face ca legislatia sa fie adoptata intr-o perioada de timp variand intre cateva luni pana la 2 ani sau chiar mai mult. Ca o regula PE nu ia in considerare amendamentele respinse la prima lectura atunci cand propunerile legislative se intorc pentru cea de-a doua lectura. Totusi, Parlamentul a avut succes in a forta Consiliul sa adopte din ce in ce mai multe amendamente prin intermediul procedurii de co-decizie.

Adevaratul camp de lupta in lupta pentru putere dintre Parlament si Consiliu o reprezinta fara indoiala cea de-a doua lectura. Au existat cazuri in care PE a amenintat ca va "distruge" acte legislative daca Consiliul refuza sa-i sprijine amendamentele(Cf. Doran 2004).
Daca Consiliul se indeparteaza in mod radical fata de textul agreat de Parlament in urma primei lecturi, Parlamentul trebui reconsultat (a doua prima lectura). Mai mult, daca Consiliul modifica tipul de procedura necesara pentru adoptarea unui act legislativ de la unul cu doua lecturi la o procedura care necesita o singuira lectura, Parlamentul trebui de asemenea re-consultat. (aceasta procedura este cunoscuta drept "reorientare comuna").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.