Procedura concedierii salariatilor

1x punct

categorie: Management

nota: 9.65

nivel: Facultate

Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept fiind necesar sa cuprinda obligatoriu (art. 74 alin. 1): motivele care determina concedierea; durata preavizului; criteriile de stabilire a ordinii de prioritati (in cazul concedierii colective); lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura concedierii salariatilor

Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept fiind necesar sa cuprinda obligatoriu (art. 74 alin. 1): motivele care determina concedierea; durata preavizului; criteriile de stabilire a ordinii de prioritati (in cazul concedierii colective); lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un astfel de loc de munca (in conditiile art. 64); termenul si instanta judecatoreasca la care poate fi atacata.

Este esential de retinut ca art. 77 din Codul muncii stabileste expres si restrictiv: "In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere".In toate cazurile, conform art. 75 din Cod, decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului [2].

7.3.6. Revocarea sau anularea deciziei de concediere a salariatului. Plata de despagubiri. Reintegrarea in munca. Dupa concedierea salariatului, pot interveni doua situatii:
- angajatorul sa revoce masura luata constatand, direct sau ca urmare a unei sesizari (chiar si a salariatului), ca decizia sa este netemeinica ori nelegala;

- la plangerea celui concediat, organul jurisdictional sa constate, potrivit art. 76 din Codul muncii, nulitatea absoluta a masurii in cauza ca sanctiune pentru nerespectarea normelor legale. Ca urmare, conform art. 78, in cazul constatarii nulitatii actului, instanta va obliga - in toate cazurile - angajatorul la plata unei despagubiri salariatului egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat cel in cauza. Asadar, despagubirile cuvenite salariatului, in aceste conditii, trebuie calculate in raport cu salarizarea pe care ar fi avut-o la zi (daca nu i-ar fi fost incalcat de catre angajator dreptul la munca) [3].

Despagubirea, in situatiile la care se refera art. 78 alin. 1 din Codul muncii, se acorda integral in cazul in care salariatul nu a avut nici o culpa (chiar daca cel in cauza s-a incadrat intre timp - dupa concediere - intr-un alt loc de munca). Daca exista culpe concurente, angajatorul va fi obligat numai la plata unei parti a despagubirii, corespunzatoare culpei sale.

Conform art. 76 alin. 2 din Codul muncii: "La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara actului de concediere". Reintegrarea in functie poate avea loc, deci, numai daca cel concediat solicita expres acest lucru instantei judecatoresti (de la bun inceput sau pe parcursul judecatii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.