Procedura civila sinteza

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Acest principiu ingaduie partilor in litigiu sa participe in mod activ la prezentarea, argumentarea si descoperirea drepturilor sau intereselor lor in cursul desfasurarii judecarii litigiului.
Nu este exprimat intr-o forma directa dar el se deduce din numeroase dispozitii legale cum ar fi:
- faptul ca prin cererea de chemare in judecata si intampinare partile isi aduc la cunostinta r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura civila sinteza

Acest principiu ingaduie partilor in litigiu sa participe in mod activ la prezentarea, argumentarea si descoperirea drepturilor sau intereselor lor in cursul desfasurarii judecarii litigiului.
Nu este exprimat intr-o forma directa dar el se deduce din numeroase dispozitii legale cum ar fi:
- faptul ca prin cererea de chemare in judecata si intampinare partile isi aduc la cunostinta reciproc pretentiile si apararile precum si probele pe care inteleg sa se sprijine; sau prevederea ca judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa infatisarea sau citarea partii;

- faptul ca presedintele completului este obligat sa dea cuvantul partilor pe rand si daca este nevoie chiar in replica;
- faptul ca infiintarea probelor se face in sedinta publica dupa ce partile isi exprima opinia asupra admisibilitatii lor;
- faptul ca hotararea judecatoreasca se comunica intotdeauna cand termenul de apel sau recurs curge din momentul comunicarii pentru ca partile sa poata examina hotararea si sa decida daca o ataca sau nu in functie de cuprinsul ei.

In unele cazuri justificate de urgenta sau eficacitate, legea permite ca provizoriu contradictorialitatea sa fie inlaturata cum ar fi in cazul sechestrului asigurator sau in cazul ordonantei presedintiale. Si in toate cazurile, ulterior in caile de atac contradictorialitate este restabilita judecata facandu-se cu citarea partilor.Este reglementat constitutional in art. 24. Dreptul la aparare are 2 sensuri:
a. material - mai larg - si care cuprinde intregul complex de drepturi si garantii procesuale care asigura partilor posibilitatea de a-si apara drepturile si interesele.

b. formal - mai restrans - si care vizeaza dreptul partilor de a-si angaja un aparator.
Realizarea dreptului la aparare prin prisma modului de organizare si functionare a instantelor este asigurat de:
- existenta unui sistem de principii care sta la baza organizarii si functionarii instantelor cum ar fi legalitatea, egalitatea, gratuitatea, colegialitatea, publicitatea.

De asemenea principiul dreptului la aparare isi gaseste reflectarea in obligativitatea judecatorilor de a avea rol activ in organizarea ierarhica a instantei judecatoresti care asigura partilor parcurgerea a 2 grade de jurisdictie, iar pentru ca drepturile partii sa nu fie afectate prin exercitarea cai de atac avem principiul, "nu-ti poti inrautatii situatia in propria cale de atac ".
Dreptul la aparare se realizeaza si prin unele dispozitii procedurale cum ar fi:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.