Procedura acordului de mediu autorizatiei si studiului de impact in Romania

5x puncte

categorie: Drept

nota: 8.70

nivel: Facultate

Autorizatia de mediu este obligatorie la punerea in functiune a obiectivelor noi care au acord de mediu (lista activitatilor pentru care este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu fiind cuprinsa in anexa nr. 2 a Ordinului nr. 125/1996). Activitatile care nu implica lucrari de constructii-montaj necesita numai autorizatie de mediu, cu exceptia defrisarilor de vegetatie forestiera din afara fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedura acordului de mediu autorizatiei si studiului de impact in Romania

Autorizatia de mediu este obligatorie la punerea in functiune a obiectivelor noi care au acord de mediu (lista activitatilor pentru care este obligatorie obtinerea autorizatiei de mediu fiind cuprinsa in anexa nr. 2 a Ordinului nr. 125/1996). Activitatile care nu implica lucrari de constructii-montaj necesita numai autorizatie de mediu, cu exceptia defrisarilor de vegetatie forestiera din afara fondului forestier si importul si exportul plantelor si animalelor din fauna si flora spontana.

Definitia legala o caracterizeaza ca fiind actul tehnico-juridic prin care sunt stabilite conditiile si parametrii de functionare, pentru activitatile existente si pentru cele noi, pe baza acordului de mediu. Acordul si/sau autorizatia de mediu au un caracter exclusiv, in sensul ca prin procedura lor de eliberare se realizeaza o coordonare si o sinteza prealabila a tuturor celorlalte avize (legea prevazand ca ele se elibereaza dupa obtinerea tuturor celorlalte avize necesare). [1]
Suntem in fata unor "avize conforme", in sensul ca acestea trebuie cerute de organul care emite acordul si/sau autorizatia de mediu, iar opiniile pe care le contin sunt obligatorii.

Ca si studiul de impact, "avizele necesare" nu constituie acte administrative de sine-statatoare, ci doar operatiuni administrative foarte importante. Ele conditioneaza legalitatea acordului si autorizatiei de mediu, iar nu existenta acestora. Conform art. 9 alin. nr. 3 din Legea nr. 137/1995, acordul sau autorizatia de mediu nu se emite in cazul in care nici o varianta de proiect sau de program de conformare nu prevede eliminarea efectelor negative asupra mediului, raportate la standardele si la reglementarile in vigoare.

In privinta competentei de eliberare, aceasta apartine, in functie de natura activitatii cu impact asupra mediului, ministerul de resort sau agentiei judetene de protectie a mediului competenta teritorial. Acordul si autorizatia de mediu privind instalatiile cu risc nuclear major - centrale nuclearo-electrice, reactoare de cercetare, uzine de fabricare a combustibilului nuclear si depozite finale de combustibil nuclear ars, se emit de catre Guvern.

In baza celor doua acte administrative, titularul dobandeste dreptul de a realiza proiectul sau desfasura activitatea respectiva. Intotdeauna autorizatiile sunt eliberate sub rezerva drepturilor tertilor si nu creeaza dreptul castigat de a polua. Poluatorul trebuie sa-si asume raspunderea civila si penala a actelor sale si nu se va putea adaposti in spatele autorizatiei administrative care i-a fost eliberata pentru a se justifica in privinta unei vatamari a drepturilor tertilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.