Procedee de bioremediere a solurilor poluate cu petrol si metale grele

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Metalele grele provenite din activitatile umane, cum ar fi mineritul sau din apele industriale s-au acumulat de-a lungul anilor in mediu si uneori chiar in lantul alimentar determinand probleme grave ecologice si de sanatate. Expansiunea rapida si continua crestere industriilor in ultimul secol a condus la cresterea nivelurilor de efluenti toxici eliberati in mediu. Multe incidente majore s-au pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Procedee de bioremediere a solurilor poluate cu petrol si metale grele

Metalele grele provenite din activitatile umane, cum ar fi mineritul sau din apele industriale s-au acumulat de-a lungul anilor in mediu si uneori chiar in lantul alimentar determinand probleme grave ecologice si de sanatate. Expansiunea rapida si continua crestere industriilor in ultimul secol a condus la cresterea nivelurilor de efluenti toxici eliberati in mediu. Multe incidente majore s-au produs in trecut, ceea ce arata necesitatea de a prevenii scaparea efluentilor in mediu, sau eliberareaa de materiala radioactive cum a fost accidentu de la Cernobal.

Mercurul (Hg) - fiind lichid, e singurul metal ce se gaseste in toate cele trei medii de viata . Sursele de mercur sunt sunt natural, fiind folosit in industria chimica, in fabricarea vopselelor, a hartiei, a unor pesticide fi fungicide, a unor produse farmaceutice .Sursa de poluare cu mercur o reprezinta combustibilii fosili care care se ard anual si prelucrarea mnereului numit cinobru. O data ajuns in sol, in majoritatea cazurilor din fungicide, este absorbit in humus si argila si duce la incetinirea activitatii metabolice a micriorganismelor, cu repercusiuni asupra procesului de descompunere a substantelor organice si de formare a humusului.

Mercurul este un metal toxic, care dauneaza mediului si provoaca boli cronice la animale, plante si microorganisme. Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca limita acceptabila critica superioara de mercur in sol este de doar 0.13 ppm. Plumbul (Pb) - este un metal foarte toxic si este folosit de multe industrii. Plumbul rezulta din liniile unor intreprinderi industriale si din arderile motoarelor cu explozie ale autovehicolelor (fiind adaugat in benzina ca moderator de explozie). Ajunge in atmosfera odata cu gazele de esapament ale motoarelor cu explozie, iar din atmosfera ajunge in sol si apa , de aici fiind absorbit de plante, acumulandu-se in radacini, in frunze, de unde e preluat de animalele ce se hranesc cu plante.

Plumbul este acumulat in sol in diferite surse, trec in plante, prin absorbtie la nivelul radacinilor, in cantitati proportionale cu concentratia lui, reducand respiratia la nivelul acestora. El se acumuleaza in biomasa vegetala si la acest nivel reduce intensitatea proceselor de oxidare, limiteaza cantitatea de apa absorbita din plante, creste nevoia de oxigen a plantelor, reduce ritmul de cresterea acestora si prin aceasta diminueaza recoltele agricole. Din biomasa vegetala, plumbul poate trece in biomasa animala si prin procese de bioacumulare si bioconcentrare in lanturile trofice, produce intoxicatii cronice de gravitate diferita, pana la saturism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.