Problemele psihologiei scolare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.68

nivel: Facultate

Orientarea interdisciplinara a deschis largi perspective cercetarii stiintifice pentru aprofundarea studiilor comparative si treptat a contribuit la conturarea unor stiinte de granita.
Astfel, din analiza interactiunilor psihologiei generale cu stiintele pedagogice s-a constituit un ansamblu de stiinte reprezentat de: psihologia educatiei, psihologia scolara, psihopedagogia speciala, psiho[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problemele psihologiei scolare

Orientarea interdisciplinara a deschis largi perspective cercetarii stiintifice pentru aprofundarea studiilor comparative si treptat a contribuit la conturarea unor stiinte de granita.
Astfel, din analiza interactiunilor psihologiei generale cu stiintele pedagogice s-a constituit un ansamblu de stiinte reprezentat de: psihologia educatiei, psihologia scolara, psihopedagogia speciala, psihologia orientarii scolare si profesionale.
Apoi psihologia scolara isi dezvolta problematica apeland la o serie de concepte, constatari, norme din psihologia copilului, psihologia sociala, ergonomie scolara, psihosomatica, psihologia clinica si medicala, psihoterapie.

Psihologia scolara se anunta ca o stiinta cu identitate bine delimitata, ce porneste de la psihologia generala, interactioneaza cu stiintele mai sus mentionate, este deschisa noilor elaborari din teoria informatiei, teoria sistemelor, teoria deciziei, in sensul unificarii sale si consolidarii statutului propriu. Studiind un segment distinct al realitatii sociale si anume modul de manifestare a activitatii psihice in conditiile procesului instructiv-educativ scolar, psihologia scolara promoveaza concepte, argumente si norme teoretice specifice.

Numerosi psihologi au ajuns la concluzia ca obiectul psihologiei il constituie activitatea cu elementul ei de baza, actiunea, ceea ce a condus la aparitia unei orientari distincte, cunoscuta sub denumirea de psihologia actiunii reprezentata de Pierre Janet, Daniel Lagache, Valeriu Ceausu (1978), Henry Gleitman (1987).
In acest sens, Paul Popescu- Neveanu arata ca asa cum in fizica unitatea de baza este atomul sau cuanta, in chimie molecula, in biologie celula, in ordinea psihocomportamentala, unitatea reprezentativa este actiunea. Autorul se refera nu numai la actiunile efective, externe, ci si la cele mintale, intelectuale.

In acest sens, Paul Popescu- Neveanu arata ca asa cum in fizica unitatea de baza este atomul sau cuanta, in chimie molecula, in biologie celula, La nivelul stiintelor educatiei, pedagogia actiunii este o orientare cu o indelungata istorie (J.H.Pestalozzi, O.Decroly, I.C.Petrescu, etc).

Dupa aparitia unei discipline noi, praxiologia, stiinta a eficientei actiunii, al carui fondator este T. Kotarbinski, pentru realizarea si desavarsirea personalitatii, educatia in si prin stiinta actiunilor bine facute, eficiente este considerata de reprezentantii contemporani ai orientarii amintite, principalul factor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.