Problemele Tarilor Romanesti in criza orientala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Nu era pentru prima oara cand tarile noastre se aflau in asemenea imprejurari geopolitice de "vacuum" politic militar, caci si in veacul al XIII-lea mai avusese loc o retragere a stapanirilor asiatice, cumane si tatare, care declansase vasta miscare de "Drang nach Osten" al Occidentului dornic sa ia in stapanire golul lasat prin retragerea cumanilor si izgonirea tatarilor. Dar in veacul al XVIII-l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problemele Tarilor Romanesti in criza orientala

Nu era pentru prima oara cand tarile noastre se aflau in asemenea imprejurari geopolitice de "vacuum" politic militar, caci si in veacul al XIII-lea mai avusese loc o retragere a stapanirilor asiatice, cumane si tatare, care declansase vasta miscare de "Drang nach Osten" al Occidentului dornic sa ia in stapanire golul lasat prin retragerea cumanilor si izgonirea tatarilor. Dar in veacul al XVIII-lea dezagregarea Imperiului Otoman avea loc in cu totul alte conditii, care se cuvin deci a fi specificate.

Acest Imperiu Otoman reusise nu numai sa se substituie celui bizantin, introducand un sistem de dominare, de fapt continuare a vechiului imperiu nomad al cavalerilor stepei asiatice, aratand veleitati de cucerire si subjugare a intregii Europe, reusind initial sa-si intinda hotarele spre nord, instaurand formatiuni sociale sub suzeranitatea lor, nu numai in Muntenia si Moldova ci si in Transilvania, instaland "pasalacuri" la Buda si Oradea si inaintand spre nord-vest pana in preajma Vienei, iar spre nord-est mult dincolo de Nistru, peste Ucraina, de-a lungul malului nordic al Marii Negre si in Crimeia.

De indata insa ce incep sa se faca simtite cele dintai semne ale slabirii puterii otomane, statele "imperialiste" inconjuratoare, precum cele austriac si rusesc, pornesc o politica agresiva de cuceriri teritoriale. Datorita hazardului razboaielor, hotarele dintre ele devin fluctuante, mutandu-se deseori, inaintand sau retragandu-se, cand spre nord, cand spre sud, cand spre est si cand spre vest; in cursul acestor tribulatii teritoriale, dispar pe rand state mijlocase de mai slaba putere, precum Polonia, Ucraina, Crimeia, ba si Ungaria, inglobata pana la urma de Imperiul Austriac.

Competitiile teritoriale ale acestor imperii vecine sunt tot mai exacerbate, pe masura ce Imperiul Turcesc se dezagrega, fenomen devenit evident inca de pe la sfarsitul veacului al XVII-lea cand, dupa esuarea atacului impotriva Vienei (1683), cade pasalacul din Buda (1686) si cel din Oradea. Armatele austriece de sub comanda lui Eugeniu de Savoia infrang pe turci la Zenta (1697), recucerind - prin pacea de la Karlovitz (1699) - Transilvania, lasand Turciei doar Banatul Timisoarei si obligand-o sa abandoneze Venetiei Dalmatia si Poloniei Podolia. Curand aceleasi armate austriece recuceresc Belgradul si - prin pacea de la Passarovitz (1718) - preiau pentru scurta vreme (pana la 1739) intreaga Oltenia, cu certa intentie de a razbi mai departe, in Balcani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.