Problemele Dunarii in contextual rivalitatii turco-austriece-ruse

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

O seama de conflicte au opus Austria Turciei si s-au soldat cu ifrangeri militare ale Portii tot atat de spectaculoase pe cat fusesera victoriile sale. Prin pacea de la Karlowitz din 1699 s-a statuat ca o buna parte a cursului Dunarii de sus pana la confluenta Tisei sa fie trecuta de la Turcia la Austria . Articolele 14 si 15 din acest tratat reediteaza principiul libertatii de navigatie pe D[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problemele Dunarii in contextual rivalitatii turco-austriece-ruse

O seama de conflicte au opus Austria Turciei si s-au soldat cu ifrangeri militare ale Portii tot atat de spectaculoase pe cat fusesera victoriile sale. Prin pacea de la Karlowitz din 1699 s-a statuat ca o buna parte a cursului Dunarii de sus pana la confluenta Tisei sa fie trecuta de la Turcia la Austria . Articolele 14 si 15 din acest tratat reediteaza principiul libertatii de navigatie pe Dunare , prevazandu-se interdictia oricarui regim discriminator fata de vasele austriece navigand fie pe Mures spre Tisa , fie pe Tisa spre Dunare .

Cativa ani mai tarziu, talentatul commandant de armate Eugeniu de Savoia loveste naprasnic armatele otomane , pricinuindu-le infrangere dupa infrangere .Sultanul Ahmed-han , fire molatica si nedecisa , se grabeste sa semneze pacea de teama impetuasei avansari a armatelor austriece,in randurile carora se aflau si regimentele de graniceri romanesti .

Au fost semnate tratatele de la Passarowitz din 21 iulie 1718.In douazeci de articole, plenipotentiarii austrieci au reglementat toate conturile si interesele comerciale cu Turcia, nescapand asemenea ocazie, unica in felul ei. In articolul 2 al primului tratat se recunoaste libertatea navigatiei pe Dunare. Era pe vremea cand in Tara Romaneasca domnea Nicolae Mavrocordat, iar in Moldova Mihail Racovita. Conform tratatulu < Austria isi intindea granite pana la confluenta Oltului cu Dunarea, incluzand Oltenia de azi . Navigatia pe Olt putea fi practicata de supusii austrieci si turci fara restrictie, iar romanii puteau folosi, de asemenea apa Oltului in scop de plutarit, pescuit , adapat vitele etc.

Al doliea tratat -intitulat "Tractatus Comercii et navigationis"-sta la baza tuturor reglementarilor de acest fel intervenite intre cele doua state. El a fost reeditat prin articolul 8 din tratatul de la Belgrad din 1739 si reinnoit apoiu prin tratatul de la Constantinopol din 24 februarie 1784. Conform tratatelor de la Passarowitz din 21 iulie 1718, negustorii si comerciantii austrieci se bucurau de deplina libertate de miscare pe cursul Dunarii de jos, de a incarca si descarca marfuri in mod deosebit la Rusciuc si Vidin.

Tratatul mentinea cunoscuta restrictie practicata de Turcia in privinta navigatiei in Marea Neagra, dupa care marfurile cu destinatia porturilor situate pe litoralul acestei mari nuputea fi transportate decat pe vase sub pavilion turcesc. Aceasta propunea transbortarea marfurilor de pe vasele straine pe vasele turcesti , care aveau monopol de transport. Restrictia a fost mentinuta urmand ca la gurile Dunarii marfurile destinate porturilor de la Marea Neagra sa fie tranbordate de pe vasele austriece.

Dupa cum se vede, Turcia incepuse sa fie si ea influentata de curentul mercantilist care se propaga in acele timpuri in Europa, cautind ca prin transportul de marfuri straine pe vase proprii sa obtina inseminate castiguri. Aceasta prevedere era indirect favorabila tarilor romane, deoarece marfurlie austriece erau debarcate la Braila , Galati, Isaccea , Chilia, Sulina, Sfintu Gheorghe...De remarcat faptul ca tratatul de la Passarowitz poarta pecetea egalitatii de tratament pentru supusii ambelor parti contractante, avand caracterul unui tratat incheiat in toata regula.

Tratatul degaja din prevederile sale ideea ca reglementarea navigatiei este o problema care priveste in exclusivitate statul al carui teritoriu este scaldat de apele Dunarii, fiind considerate ca parte integranta a teritoriului asupra caruia se exercita suveranitatea statului.Dreptul vaselor straine de a naviga este conditionat de existenta unui tratat cu statul riveran al Dunarii.

Austria se straduia din toate puterile sa obtina o o cat mai mare libertate in domeniul comertului si navigatiei pe Dunare in sectorul turcesc , adiva portile de Fier la mare, de unde incepea teritoriul austriac, se refuza vaselor straine dreptul de navigatie sau acestea erau supuse unui regim discriminator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.