Probleme sociale ale epocii reformelor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Dupa revolutia din 1848, tarile noastre au fost ocupate de armatele nu numai ale Turciei, ci si ale Rusiei si Austriei. Prin tratatul de la Balta Liman din 1849 se luase insa hotararea ca prevederile Regulamentelor Organice sa fie revazute si imbunatatite, domni la carma tarii fiind numiti Barbu Stirbei in Muntenia si Grigore Alexandru Ghica in Moldova. "Imbunatatirea" nu s-a facut insa printr-o r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme sociale ale epocii reformelor

Dupa revolutia din 1848, tarile noastre au fost ocupate de armatele nu numai ale Turciei, ci si ale Rusiei si Austriei. Prin tratatul de la Balta Liman din 1849 se luase insa hotararea ca prevederile Regulamentelor Organice sa fie revazute si imbunatatite, domni la carma tarii fiind numiti Barbu Stirbei in Muntenia si Grigore Alexandru Ghica in Moldova. "Imbunatatirea" nu s-a facut insa printr-o revizuire a textului Regulamentelor ci prin decizii domnesti, in special legiuirea lui Barbu Stirbei interesandu-ne mai indeaproape, pentru ca ea va continua sa ramana in atentia publica si dupa ce va fi intervenit Legea Rurala din 1864.[2]

Stirbei urmarea realizarea unei viitoare solutii, pe care o arata foarte clar: "scopul final al insasi legiuirii" spune Stirbei era sa se ajunga la admiterea faptului ca taranii clacasi nu sunt decat niste "chiriasi" ai boierului "proprietar", fiind deci obligati a cere si obtine de la acesta anume suprafete de pamant, in conditii de arendare stabilite "la buna invoiala". Cu alte cuvinte, el urmarea suprimarea "pogoanelor legiuite" al carui regim era fixat "urbarial" si trecerea la regimul "prisoaselor" considerata a fi singura normala.

Deci era o solutie in care fostii clacasi se aflau "emancipati", adica declarati "liberi" asa cum voisera si revolutionarii; "liberi" insa in sensul de a fi complet lipsiti de vechile lor drepturi asupra pamantului, "clacasul" urmand a fi considerat un "cetatean" ca oricare altul, avand deplina libertate de a incheia sau nu cu "proprietarul mosiei" contracte de arendare, dupa tiparul clasic al contractelor "sintagmatice" din Codul Civil.

Era insa vorba numai de un deziderat final, care nu se putea realiza de indata. Stirbei si-a dat seama ca rapirea drepturilor taranilor la "pogoanele legiuite" putea duce la rascoale, care trebuiau cu orice pret evitate. De aceea, Stirbei accepta cu parere de rau o faza de trecere, de la regimul "pogoanelor legiuite" al Regulamentelor Organice la cel generalizat al "prisoaselor". Dansul spune deci ca "pana cand se va putea introduce de obste in Valahia invoielile de buna voie, pentru fiecare in parte, s-a socotit de trebuinta sa se reguleze relatiile dintre proprietari si locuitori, prin niste intocmiri care vor tine loc invoielilor".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.