Probleme sociale - prejudecati si discriminare

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 5.28

nivel: Liceu

Forme ale prejudecatilor - rasismul (atitudine de inegalitate fata de rasele umane) - nationalismul (tendinta de a aprecia exclusiv si exagerat tot ceea ce apartine propriei natiuni) - xenofobia (teama de indivizi "straini" care apartin altor culturi sau grupuri etnice) - antisemitismul (atitudine ostila fata de evrei) - sexismul (ansamblul miscarilor de emancipare feminine pentru a de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme sociale - prejudecati si discriminare

Forme ale prejudecatilor - rasismul (atitudine de inegalitate fata de rasele umane) - nationalismul (tendinta de a aprecia exclusiv si exagerat tot ceea ce apartine propriei natiuni) - xenofobia (teama de indivizi "straini" care apartin altor culturi sau grupuri etnice) - antisemitismul (atitudine ostila fata de evrei) - sexismul (ansamblul miscarilor de emancipare feminine pentru a desemna atitudinea si pozitia sociala dominatoare a barbatilor in societate - gerontofobia (ostilitatea fata de batrani).

Discriminarea:Termenul din punct de vedere etimologic inseamna a face deosebire iar din punct de vedere social se refera la categoria de oameni care sunt izolati si dezavantajati pe motive religioase, nationale, de rasa, convingeri politice, de gen (femei de barbati) sau alte criterii subiective. DEFINITIE: Discriminarea reprezinta tratamentul diferentiat aplicat unei persoane in virtutea apartenentei, reale sau presupuse, a acesteia la un anumit grup social.

Cercetarile efectuate au identificat existenta mai multor tipuri de discriminare. In general, este operata distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta. Primul tip apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat, in timp ce cel de-al doilea tip apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior.

O alta clasificare are la baza distinctia intre discriminarea intentionata si constienta si cea neintentionata, precum si intre discriminarea practicata de indivizi si grupuri si cea practicata de institutii.

Pentru reducerea discriminarii au fost dezvoltate o serie de strategii menite sa asigure egalitatea de sanse. In Romania, Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii are ca obiectiv prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Noua legislatie interzice discriminarea la angajare si in cazul instruirii profesionale pe baza rasei sau originii etnice, orientarii sexuale, religiei sau convingerilor, varstei sau dizabilitatilor. Regulamentele cu privire la discriminarea rasiala se refera de asemenea si la alte domenii cum ar fi: invatamantul, securitatea sociala, serviciile medicale, accesul la bunuri si locuintele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.