Probleme legate de psihologia lucrului in echipa

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La prima vedere, s-ar putea spune ca o astfel de echipa trebuie sa fie creata pe baza "profesionalismului" si a inteligentei fiecarui membru al sau, dar atat studiile cat si realitatea au dovedit ca nu este chiar asa simplu.
Prima neconcordanta apare intre "ce pare" contra " ce este" inteligenta sau creativitatea. Astfel, in urma experimentelor s-a constatat ca parerea unor indivizi despre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme legate de psihologia lucrului in echipa

La prima vedere, s-ar putea spune ca o astfel de echipa trebuie sa fie creata pe baza "profesionalismului" si a inteligentei fiecarui membru al sau, dar atat studiile cat si realitatea au dovedit ca nu este chiar asa simplu.
Prima neconcordanta apare intre "ce pare" contra " ce este" inteligenta sau creativitatea. Astfel, in urma experimentelor s-a constatat ca parerea unor indivizi despre inteligenta si creativitatea celorlalti a diferit mult la evaluarea in urma discutiilor diverse in grup fata de evaluarea unor fise cu teste care sa evidentieze aceeasi parametri. A intrat astfel in ecuatie felul in care se "inteleg" sau se simpatizeaza reciproc acestia.

SINDROMUL APOLLO
Primul test a constat din creerea unor echipe alcatuite din persoane cu un IQ ridicat, sau a caror parere despre ei insisi era foarte buna. S-a constat un esec lamentabil al acestor genuri de echipe din mai multe motive:

-Se pierd in controverse si cautarea hibelor reciproce, nu acceptaa punctele de vedere ale celorlalti. Aceasta duce la lipsa de coerenta si act decizional necoordonat.
-Cand se intuiesc riscurile confruntarii prelungite, se inlocuieste cu o acceptare reciproca arbitrara si necorespunzatoare.
-In lipsa unui lider de personalitate, in urma controverselor, toti se retrag in roluri pasive.

Un studiu de caz potrivit in buna masura birourilor de arhitectura a dezvaluit urmatoarele aspecte :Descrierea situatiei: Firma mica, cu cifra de afaceri limitata, cu contracte echivalente ca valoare, unele cu profit, altele cu pierdere. Pentru imbunatatirea situatiei, se hotaraste angajarea unui manager.Calea aleasa de manager pentru cresterea profitabilitatii a fost de a crea paritate intre valoarea contractelor cu valoarea muncii si cheltuielilor investite in contract. Pentru aceasta li se cere angajatilor sa-si evalueze timpul de lucru si costurile aferente partii de lucrare, lucru respins de acestia. Se hotaraste schimbarea managerului cu un membru al echipei cu aceeasi specializare.

Atunci cand a fost desemnat un manager cu personalitate foarte puternica, angajatii au avut un raspuns nefavorabil.
Atunci cand cel mai bun profesionist a fost desemnat administrator, acesta a folosit functia ca rampa de lansare pentru o alta firma, cu un loc de munca mai bine platit.

Concluzii:
- oamenii inteligenti au nevoie de "Presedinte" diferit de ei, care sa ii conduca.
- Exista o diferentiere a spiritului critic in componenta pozitiva - spirit analitic- si componenta negativa - spirit de criticare.
- Echipele de elita sunt foarte reticente la organizare. Acest gen de echipe se intalnesc adesea in cercetare si proiectare, motiv pentru care se pot compara cu situatii din firmele de arhitectura.
- Oamenii inteligenti supraapreciaza inteligenta, sunt influientati de creiere cu constructe negative.
- Oamenii inteligenti au obisnuinta sa copieze tipare ale altora, considerati superiori ca IQ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.