Probleme generale ale activitatii autoritatilor administratiei publice

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

De fapt, rationamentul autorului citat este foarte clar, el defineste administratia ca activitate, nu ca structura, delimitand-o de activitatea de legislatiune si de aceea de "justitie", ceea ce lasa sa se inteleaga faptul ca activitatea de administrare, acte administrative realizeaza si organele care, prin natura si finalitatea lor, au fost create pentru a realiza "legislatiune" sau "justitie". [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme generale ale activitatii autoritatilor administratiei publice

De fapt, rationamentul autorului citat este foarte clar, el defineste administratia ca activitate, nu ca structura, delimitand-o de activitatea de legislatiune si de aceea de "justitie", ceea ce lasa sa se inteleaga faptul ca activitatea de administrare, acte administrative realizeaza si organele care, prin natura si finalitatea lor, au fost create pentru a realiza "legislatiune" sau "justitie".

De altminteri, Constitutia actuala a Romaniei in art.48 stabileste aria actelor emise de autoritatile publice (nu autoritatile administratiei publice) care pot fi atacate in fata instantelor de contencios administrativ. In doctrina s-a pus problema definirii actelor realizate de organele administratiei publice, stiut fiind faptul ca organele statului, organele publice, actioneaza in regim de putere publica dar, nu toata activitatea administratiei se realizeaza in acest regim juridic.

Cursurile de drept administrativ din perioada interbelica se refereau la "Mijloacele juridice prin care puterea executiva lucreaza asupra administratiei" sau "activitatea puterii executive" aratandu-se ca "activitatea administrativa este incredintata autoritatilor administrative, ea se exercita asupra materiilor administrative.

Dupa anul 1950 pana la inceputul anilor '90, doctrina administrativa a operat cu "forme de activitate ale organelor administratiei de stat", evidentiindu-se mai multe astfel de forme ca: actul juridic unilateral ce nu realizeaza puterea de stat; actul administrativ; actul juridic contractual; operatiunea administrativa; operatiunea tehnica administrativa si operatiunea direct productiva. Intr-o alta opinie exprimata tot in acea perioada se sustine ca faptele juridice realizate de administratie se concretizeaza in acte juridice si fapte materiale juridice, idee preluata si in prezent in sensul ca, dupa ce sunt enuntate sustinerile autorului susmentionat se precizeaza ca aceasta "teza isi pastreaza valabilitatea si in prezent".

Fara a intra in detaliile controverselor teoretice pe aceasta problema este necesar sa ne oprim asupra unui aspect pe care il consideram mult mai important - care este scopul administratiei publice, al autoritatilor, organelor sale, fie ca avem in vedere actuala reglementare a administratiei, a sistemului statal creat pentru a realiza administratia tarii fie a unor organe din cadrul Parlamentului sau a unor activitati administrative realizate de autoritatile puterii judecatoresti. Aceasta problema naste intrebarea "de ce s-a infiintat un anumit organ, o autoritate, institutie publica?"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.