Probleme fundamentale ale organizarii economice a societatii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa facem apel la factorii de productie: pamant, munca, capital (factori primari), tehnologiile, informatia si abilitatea intreprinzatorului (neofactorii de productie). Este vorba de folosirea lor in producerea bunurilor precum si de combinatiile posibile intre ei in procesul utilizarii. In tarile dezvoltate gradul de inzestrare tehnica este foa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme fundamentale ale organizarii economice a societatii

Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa facem apel la factorii de productie: pamant, munca, capital (factori primari), tehnologiile, informatia si abilitatea intreprinzatorului (neofactorii de productie). Este vorba de folosirea lor in producerea bunurilor precum si de combinatiile posibile intre ei in procesul utilizarii. In tarile dezvoltate gradul de inzestrare tehnica este foarte ridicat, deci se desfasoara un proces de productie intensiv in care factorul "capital" are o pondere mare.

In tarile lumii a treia, in schimb, predomina factorul "munca" in producerea celor necesare, inzestrarea tehnica a muncii fiind mai redusa. In aceste tari echipamentul, utilajele sunt scumpe, iar forta de munca este ieftina. Iata cum pretul factorilor de productie ne indica modul de organizare a productiei. Cea de-a doua intrebare trebuie intregita cu alte cateva: "de catre cine trebuie produse bunurile?" (corporatii, firme, agenti economici privati); "cu ce resurse?" (caderi de apa, soare, vant, electricitate, atomi) si "in ce modalitate tehnologica?".

C. Pentru cine sa se produca?Explicitarea celei de-a treia intrebari ne indica cum se va imparti produsul national intre indivizi, firme, stat. Intr-o economie de piata gospodariile casnice vor consuma doar acea cantitate de bunuri pe care o pot cumpara. Deci, problema destinatiei bunurilor este, in fond, o problema a distributiei acestora intre membrii societatii. Consumatorul va procura bunuri in functie de volumul veniturilor de care dispune.

Acest volum al veniturilor este determinat de cantitatea de factori de productie aflata in proprietatea consumatorului. Acesta poate fi proprietarul unei sume de bani, al unui lot de pamant sau poate dispune numai de propria sa forta de munca ca unica sursa de venituri. In lumina logicii economiei de piata acei consumatori care nu dispun de pregatirea profesionala solicitata de piata si nu sunt nici proprietari de capital sau de pamant vor deveni saraci sau vor ramane saraci.

Acele categorii de oameni care dispun de o pregatire profesionala superioara sau de capital si pamant vor fi bogati si isi vor putea permite un consum mai mare.Problemele economice fundamentale, "ce, cum si pentru cine?" sunt solutionate in mod diferit in functie de organizarea economica a societatii. Istoria omenirii cunoaste trei astfel de modalitati bazate pe: 1) traditie;2) comanda; 3) piata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.