Probleme etice medicale

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Liceu

Medicina moderna opereaza cu concepte din majoritatea stiintelor fundamentale sau aplicate, de la stiintele naturii (fizica, chimie, biologie), pana la modele matematice complexe si notiuni din campul filozofiei si artei. Stiintele fundamentale si cercetarea aplicata in domeniul medical au furnizat metode tot mai complexe de explorare a organismului uman, si au determinat o crestere exponentiala a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme etice medicale

Medicina moderna opereaza cu concepte din majoritatea stiintelor fundamentale sau aplicate, de la stiintele naturii (fizica, chimie, biologie), pana la modele matematice complexe si notiuni din campul filozofiei si artei. Stiintele fundamentale si cercetarea aplicata in domeniul medical au furnizat metode tot mai complexe de explorare a organismului uman, si au determinat o crestere exponentiala a posibilitatilor terapeutice, de-a lungul timpului. Numeroase descoperiri au determinat progrese importante in diagnosticul si tratamentul bolilor precum si in dezvoltarea interventiilor chirurgicale.

Aceste progrese ale medicinii au generat si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate. Iata cateva exemple: euthanasia (moartea asistata) bolnavilor incurabili, mentinerea intr-o stare de viata vegetativa - cu ajutorul aparatelor - a bolnavilor in stare de moarte cerebrala, avortul la cerere sau in scop terapeutic, contraceptia, metodele de reproducere umana asistata, folosirea in scopuri de cercetare sau terapeutice a tesuturilor recoltate de la embrioni umani, clonarea.

O problema controversata de etica medicala o reprezinta euthanasia. Avem dreptul sa prelungim suferinta unui bolnav incurabil cand acesta solicita un sfarsit asistat medical (moartea asistata)? La 1 aprilie 2001, Olanda a devenit prima tara din lume care a legalizat euthanasia. Exista numeroase organizatii care fac presiuni pentru legalizarea acesteia si in alte state. In Romania, Codul deontologic aprobat de Colegiul Medicilor interzice explicit si implicit euthanasia.

In mod implicit, in articolul 23 se specifica: "medicul trebuie sa incerce reducerea suferintei bolnavului incurabil, asigurand demnitatea muribundului, dar in nici un caz nu are dreptul sa-i provoace moartea in mod deliberat, act ce constituie o crima, chiar daca a fost cerut insistent de un bolnav perfect constient".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.