Probleme de ortografie si ortoepie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.56

nivel: Facultate

O scriere prin excelenta fonetica (analoga celei folosite exclusiv de specialisti) pe langa faptul ca este irealizabila intr-un cadru normal de comunicare lingvistica, nu ar putea sa-si exercite functiile interne, afectand transmiterea informatiilor - fapt sesizabil mai ales intr-o perspectiva diacronica. In plus, ar fi costisitoare pentru economia limbii, realitatea limbii fiind practic constitui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme de ortografie si ortoepie

O scriere prin excelenta fonetica (analoga celei folosite exclusiv de specialisti) pe langa faptul ca este irealizabila intr-un cadru normal de comunicare lingvistica, nu ar putea sa-si exercite functiile interne, afectand transmiterea informatiilor - fapt sesizabil mai ales intr-o perspectiva diacronica. In plus, ar fi costisitoare pentru economia limbii, realitatea limbii fiind practic constituita din fapte unice si irepetabile.

In afara de realitatea interna a unei limbi, scrierea reflecta fapte ce tin de influente externe, de contacte intre limbi, de situatii de limba si multilingvism. Un sistem ortografic este rezultatul unei evolutii interne indelungate. Ortografia actioneaza in directia evitarii aberatiilor grafice, a formelor greu analizabile si implicit greu recognoscibile ( principiul morfologic ), a situatiilor de omografie ( principiul sintactic si cel simbolic).

O grafie justa (motivata) orienteaza (si influenteaza subiectiv) pronuntia, exercitand o functie nivelatoare.Ca atare ortografia limbii romane se manifesta ca rezultanta a mai multor principii, pastrand o anumita proportie a aportului lor. Luand in considerare acest aspect se evita caracterizarea limbii romane ca fiind "fonetica".
Scrierea alfabetica - asa cum este si cea a limbii romane - reproduce prin litere sunetul-tip, adica un anume semn grafic noteaza toate variantele de pronuntare individuala a aceluiasi sunet.

Scrierea trebuie sa fie unitara, stabilita prin reguli, de natura grafica (de exemplu, folosirea literei majuscule la inceputul unei propozitii sau al unei fraze), fie de pronuntare (spre exemplu, pronuntarea literei e ca ceo sau ca c o ori pronuntarea literei x ca cgzo sau ca ccso), fie de reguli gramaticale (morfologice sau sintactice: spre exemplu scrierea formelor de plural cu i sau cu e).
Ca forma de comunicare, limba sufera permanente modificari, imbogatiri, evolutii care sunt oglindite in formele sale lingvistice.

Normele limbajului scris sunt oglindite in sistemul de reguli ortografice.In momentul invatarii limbii, individul este obligat sa foloseasca limba conform normelor impuse de ortografia in actualitate.Forma de exprimare reprodusa prin ortografie este limba literara, varianta cultivata, ingrijita a limbii nationale.

"Cultivarea limbii inseamna, in primul rand, asigurarea exprimarii corecte - conform normelor limbii literare actuale - si, la un nivel superior, rafinarea si imbogatirea ei. In ambele acceptii cultivarea limbii vizeaza toate componentele exprimarii orale si scrise, deci pronuntarea - ortoepia -, scrierea - ortografia si punctuatia-, vocabularul si gramatica..." (Mioara Avram).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.