Probleme actuale in domeniul relatiilor publice

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.90

nivel: Facultate

III.1. Relatiile publice, ca parte a unui sistem complex si impredictibil
In studiul remarcabil Simmetry, Contingency, Complexity: Accommodating Uncertainty in Public Relations Theory - pe care l-a publicat in revista "Public Relations Review" (Murphy, 2000) -, Priscilla Murphy analizeaza mutatiile pe care le-au suferit relatiile publice sub impactul complexificarii societatii actuale. In c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme actuale in domeniul relatiilor publice

III.1. Relatiile publice, ca parte a unui sistem complex si impredictibil
In studiul remarcabil Simmetry, Contingency, Complexity: Accommodating Uncertainty in Public Relations Theory - pe care l-a publicat in revista "Public Relations Review" (Murphy, 2000) -, Priscilla Murphy analizeaza mutatiile pe care le-au suferit relatiile publice sub impactul complexificarii societatii actuale. In cele ce urmeaza, vom prezenta succint doar cateva dintre percutantele observatii ale autoarei.

Un principiu care pare intru totul acceptabil la nivelul simtului comun spune ca opiniile referitoare la un subiect sunt cu atat mai stabile si mai certe cu cat stim mai multe despre el. Relatiile publice contrazic insa adesea teza de mai sus: cu cat stim mai multe despre domeniul aferent, cu atat ni se par mai contestabile principiile si normele care il guverneaza.

Configurarea relatiilor publice in acord cu modelul comunicarii bilaterale simetrice propus de catre James Grunig a constituit o varianta de teoretizare privilegiata pentru multi cercetatori. Centrat pe edificarea relatiilor care echilibreaza interesul personal (sau de grup) cu interesul celorlalti, acest model pare a fi orientat spre armonie sociala si stabilitate (daca nu chiar spre permanenta), adica spre valori care asigura tihna si securitate sociala.

Pe de alta insa, alti teoreticieni ai relatiilor publice au cautat sa construiasca modele cu variabile multiple, capabile sa recupereze dezordinea, tranzitia si desele schimbari ale centrelor de putere. Spre exemplu, potrivit unui asemenea model, imaginea organizationala apare ca rezultanta partial impredictibila a unui complex de factori: personali, sociali, politici, economici, ambientali etc.

Pentru Gabriel Vasquez, Carl Botan si Francisco Soto, relatiile publice constituie un proces instabil si recurent in cadrul caruia organizatiile si publicurile lor negociaza permanent semnificatii. Nici o organizatie nu este investita cu puterea speciala de a impune propriile semnificatii in spatiul social. Semnificatiile rezulta doar din interactiunile organizatiei cu publicul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.