Probleme actuale ale dreptului

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.97

nivel: Facultate

Nu se poate realiza o armonizare legislativa completa intrucat actioneaza anumite cauze obiective. Aatfel, Directiva nr.69 din 11 martie 1996 privind protectia juridica a bazelor de date a intrat in vigoare cu cateva luni inainte de publicarea Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe astfel ca armonizarea in totalitate nu s-a putut realiza. In afara cauzelor obiective exi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probleme actuale ale dreptului

Nu se poate realiza o armonizare legislativa completa intrucat actioneaza anumite cauze obiective. Aatfel, Directiva nr.69 din 11 martie 1996 privind protectia juridica a bazelor de date a intrat in vigoare cu cateva luni inainte de publicarea Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe astfel ca armonizarea in totalitate nu s-a putut realiza. In afara cauzelor obiective exista cauze subiective care tin de exercitarea suveranitatii nationale de catre organele alese si abilitate in activitatea legislativa.

Per a contrario, se poate discuta despre o armonizare legislativa relativa bazandu-ne pe faptul ca dreptul nostru reprezinta un fenomen viu aflat intr-o permanenta dinamica intre acesta si relatiile sociale fiind o continua interferenta si interdependenta.
Stadiul armonizarii legislatiei romane in materia proprietatii intelectuala cu legislatia comunitara se afla intr-o faza corespunzatoare si raspunde in mare parte exigentelor formulate de specialistii internationali sau din cadrul structurilor comunitare.

Atat structura logico-juridica cat si tehnica juridica a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe reflecta majoritatea normelor de principiu cuprinse in cele cinci directive comunitare aplicabile in prezent.
Saltul calitativ si cantitativ realizat prin adoptarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe ne situeaza la un nivel comparabil cu cel al celorlalte state europene.

Cadrul nou legislativ creat prin Legea 8/1996 are menirea de a echilibra drepturile si obligatiile autorilor cu drepturile si obligatiile societatii in asa maniera incat raportul juridic contractual creat intre parti sa reflecte o pozitie de egalitate juridica respectandu-se astfel unul din principiile de baza a dreptului civil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.