Problematica sociologiei - locul sociologiei in ansamblul stiintelor socio-umane

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.15

nivel: Facultate

Utilizarea noii metodologii in sociologie a scos si mai mult in evidenta discrepantele dintre rezultatele cercetarii stiintifice si simtul comun. Astfel, de exemplu, cercetarile sociologiei americane efectuate in timpul eclui de al doilea razboi mondial au infirmat mai multe teze rezultate din experienta comuna, printre care se afla si urmatoarele doua : 1) ostasii care provin de la tara, din fami[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problematica sociologiei - locul sociologiei in ansamblul stiintelor socio-umane

Utilizarea noii metodologii in sociologie a scos si mai mult in evidenta discrepantele dintre rezultatele cercetarii stiintifice si simtul comun. Astfel, de exemplu, cercetarile sociologiei americane efectuate in timpul eclui de al doilea razboi mondial au infirmat mai multe teze rezultate din experienta comuna, printre care se afla si urmatoarele doua : 1) ostasii care provin de la tara, din familii de fermieri vor suporta mai bine dificultatile razboiului decat cei din mediul urban ; 2) ostasii negri vor lupta mai bine sub comanda unor ofiteri negri.

Desi sociologia - ca si psihologia si pedagogia etc. - se face cu specialisti, unii reprezentanti ai simtului comun se declara cu ostentatie sociologi, psihologi, educatori. Posedand unele cunostinte mai mult sau mai putin valide ale domeniului, au iluzia cunoasterii stiintifice, emitand pretentii teoretice nefondate. Deseori, ganditorii au satirizat pretentiile si aroganta simtului comun fata de cunoasterea teoretica. Astfel, Hegel ne povesteste o anecdota in care filosoful Thales, studiind "harta" cerului, cade intr-o groapa spre deliciul unei batrane care-l persifleaza, spunandu-i ca el nu stie nici ce-i pe pamant, cu atat mai putin ce-i in cer.

Hegel incheie relatarea anecdotei cu urmatoarea replica : "cei care rad astfel de filosofi, nu-si dau seama ca ei, spre deosebire de acestia nu pot cadea in groapa, deoarece se afla in ea odata pentru totdeauna, fiindca nu privesc niciodata in sus".6Sociologia si sistemul stiintelor Primul sociolog care a incercat sa incadreze sociologia in ansamblul stiintelor fundamentale a fost A. Comte.

In viziunea lui, exista trei categorii de stiinte : primare, intermediare si de completare si ordonare. Sociologia ocupa un loc onorabil in cadrul stiintelor primare, dupa biologie si un loc preferential in raport cu stiintele socio-umane. Aceasta clasificare este rezultatul firesc al intelegerii sociologiei ca "regina a stiintelor", ca stiinta a societatii "ca totalitate".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.