Problematica sociologie - locul sociologiei in ansamblul stiintelor socio-umane

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cel care a sesizat exagerarile celor doua pozitii mai sus prezentate si care a incercat sa le depaseasca a fost Georges Gurvitch. El prezinta raportul dintre cele doua stiinte sub forma a doua cercuri care se intretaie si al caror domeniu comun se largeste continuu in detrimentul partilor exterioare.In planul practicii, confruntarea dintre cele doua stiinte are cel putin doua urmari demne de luat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problematica sociologie - locul sociologiei in ansamblul stiintelor socio-umane

Cel care a sesizat exagerarile celor doua pozitii mai sus prezentate si care a incercat sa le depaseasca a fost Georges Gurvitch. El prezinta raportul dintre cele doua stiinte sub forma a doua cercuri care se intretaie si al caror domeniu comun se largeste continuu in detrimentul partilor exterioare.In planul practicii, confruntarea dintre cele doua stiinte are cel putin doua urmari demne de luat in seama.

O prima consecinta, consta in faptul ca sociologia contesta pretentiile psihologilor de a elabora o psihologie generala si abstracta in cadrul careia toate formele sociale ar avea ca element comun natura umana. Sociologia avertizeaza psihologia experimentala si psihologia fiziologica ca, incercand sa surprinda legile generale ale perceptiei, memoriei, activitatii " risca sa generalizeze ceea ce nu este valabil decat in interiorul unei singure civilizatii sau al unui moment al duratei istorice". 12 Ori testele, experimentele de laborator poarta amprenta culturii in cadrul careia au fost concepute si sunt relevante doar pentru aceasta.

Sociologii sustin ca experientele de laborator nu surprind legi, ci doar conduite si ca ideea de "fenomen psihologic total" este o retorie atata timp cat organismul uman, psihicul individual si societatea se afla intr-o conexiune indisolubila.Cea de a doua consecinta o reprezinta complementaritatea in care se afla cele doua stiinte. Sociologii se vad nevoiti sa puna intrebari psihologilor, sa se inspire si sa utilizeze rezultatele cercetarii psihologice pentru a putea completa si aprofunda analiza fenomenului social. De exemplu, Marcel Mauss pentru a sesiza si explica mai bine fenomenul social al magiei, avea nevoie de o psihologie a asteptarii (de care nu a putut beneficia, insa, la acea data).

Psihologul, la randul lui, daca nu vrea sa ramana cantonat in abstract, daca nu se multumeste cu explicatii partiale si jumatati de adevaruri, trebuie sa puna intrebari sociologilor, sa faca apel la cercetarea sociologica. Putem spune ca raportul de complementaritate dintre cele doua discipline are o conotatie pozitiva : sociologia furnizeaza date, informatii psihologiei, ajutand-o sa evolueze ca stiinta si invers. (Raportul dintre psihanaliza si sociologie este tipic in aceasta privinta).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.