Problematica romanelor calinesciene - Enigma Otiliei si Bietul Ioanide

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Facultate

Celalalt intrus, Stanica Ratiu, avocat, personaj in descendenta lui Dinu Paturica, dar cu tupeul eroilor lui Caragiale, este sotul Olimpiei Tulea, fata Aglaiei. Si Stanica e orfan si el este un sentimental cu instincte paterne, insa dornic sa-si faca o situatie materiala prospera, prin familie, prin mostenire. Stanica pune in toate activitatile sale atata profunzime, atata inventivitate, incat sub[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problematica romanelor calinesciene - Enigma Otiliei si Bietul Ioanide

Celalalt intrus, Stanica Ratiu, avocat, personaj in descendenta lui Dinu Paturica, dar cu tupeul eroilor lui Caragiale, este sotul Olimpiei Tulea, fata Aglaiei. Si Stanica e orfan si el este un sentimental cu instincte paterne, insa dornic sa-si faca o situatie materiala prospera, prin familie, prin mostenire. Stanica pune in toate activitatile sale atata profunzime, atata inventivitate, incat sub imoralitatea omului, esti nevoit sa vezi un sambure de geniu.
Felix Sima este superior celorlalte personaje prin distanta enorma ce separa preocuparile si visurile sale, de lipsa de generozitate a lumii in care a intrat.

Otilia devine centrul interesului tuturor. Invidiata si urata de familia surorii lui Giurgiuveanu, Aglae Tulea, care vrea sa mosteneasca averea batranului, se afla in intretinerea lui mos Costache ce ar vrea sa o infieze, dar nu se poate elibera de sentimentul care-l tine legat de bani. Otilia e curtata delicat de Leonida Pascalopol si iubita juvenil de Felix. Astfel ea se zbate in mrejele unui complex psihologic care o atrage simultan si spre bogatul, elegantul si darnicul Pascalopol, si spre tineretea lui Felix, viitorul savant.

Plimbarile cu trasura la sosea impreuna cu Pascalopol, capriciile si luxul satisfacute cu generozitate subtila si discreta de catre acesta, instinctul feminin precoce, inteligenta si discernamantul practic, izvorate dintr-o existenta timpurie nesigura, o fac pe Otilia sa-l accepte pe Pascalopol drept sot, spre nedumerirea lui Felix. In acest timp, clanul Tulea actioneaza cu disperare pentru insusirea averii lui Costache Giurgiuveanu, ale carui zile sunt numarate.

Romanul devine o veritabila comedie umana, infatisand cursul evenimentelor ce consuma energii, mobilizate de patima averii. Comicul provenit din contrastul dintre amploarea operatiilor organizate de Aglae Tulea si tinta lipsei de generozitate a acestor operatii atinge, prin intelesurile lui profunde, marginile tragicului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.