Problematica egalitatii de sanse intre barbati si femei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 5.50

nivel: Facultate

Egalitatea de gen (gender equality) – acest concept poate fi prezentat prin doua caracterizari definitorii:Toate fiintele umane sunt libere sa isi dezvolte propriile aptitudini si sa isi exprime optiunile fara a fi influentate de particularitatile sexului caruia apartin.Comportamentele diverse, aspiratiile si nevoile barbatilor si femeilor beneficiaza de consideratie, apreciere si promova[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problematica egalitatii de sanse intre barbati si femei

Egalitatea de gen (gender equality) – acest concept poate fi prezentat prin doua caracterizari definitorii:Toate fiintele umane sunt libere sa isi dezvolte propriile aptitudini si sa isi exprime optiunile fara a fi influentate de particularitatile sexului caruia apartin.Comportamentele diverse, aspiratiile si nevoile barbatilor si femeilor beneficiaza de consideratie, apreciere si promovare egala.

În general insa, in societate, femeile și bărbații nu au aceleași roluri, resurse, nevoi și interese. Nu participă în mod egal la luarea deciziilor. Valorile atribuite “muncii femeilor” și “muncii bărbaților” nu sunt aceleași; aceste diferențe variază de la o societate la alta, de la o cultură la alta și sunt denumite “diferențe de gen”.

Genul se referă la diferențele sociale dintre femei și bărbați care sunt învățate și care se schimbă în timp. Aceste diferențe variază mult în interiorul unei culturi și de la o cultură la alta. Genul este un instrument conceptual cu ajutorul căruia sunt analizate rolurile, responsabilitățile, constrângerile, șansele și nevoile bărbaților și femeilor în orice context. Rolurile și nevoile de gen sunt influențate de clasă, vârstă, rasă și etnie, cultură și religie și de mediul geografic, economic și politic.

În orice context social, rolurile de gen pot fi flexibile sau rigide, asemănătoare sau diferite, complementare sau în conflict. Termenul de “gen” nu îl înlocuiește pe cel de “sex” care se referă doar la diferențele biologice (de exemplu, datele statistice sunt diferențiate pe sexe).

Se poate observa ca in timp ce egalitatea de șanse și de tratament semnifică nivelul egal de vizibilitate, autonomie, responsabilitate și participare a majorității și a minorității dezavantajate la și în toate sferele vieții publice, discriminarea reprezintă tratamentul diferențiat aplicat unei persoane în virtutea apartenenței, reale sau presupuse a acesteia la un anumit grup social.

Astfel, se poate vorbi de discriminare, atunci când o persoană este tratată „mai puțin favorabil” decât o altă persoană în aceeași situație.

Exemple:Acordarea unui salariu mai mic unei persoane de sex feminin față de o persoană de sex masculin, deși desfășoară același tip de activitate și în aceleași condiții, încălcându-se principiul „la muncă egală salariu egal”;Refuzul de a angaja o persoană de sex feminin pe motiv că este însărcinată sau are în îngrijire un copil;

Imposibilitatea unei persoane în scaun cu rotile de a intra într-un imobil, deoarece nu sunt realizate amenajări corespunzătoare pentru accesul persoanelor cu handicap (de exemplu: scări prevăzute cu elemente de siguranță, rampe, uși, care să permită manevrarea fotoliului rulant, cu mânere care se apucă ușor și care sunt amplasate la o înălțime accesibilă, dispozitive și echipamente de deplasare);Interdicția, aplicată persoanelor de etnie rromă,de a ocupa un loc de muncă sau de a intra în anumite spații publice: școli, spitale, biserici,etc.

2. REPERE ISTORICE IN EVOLUTIA EGALITATII IN DREPTURI PENTRU FEMEI SI BARBATI.De-a lungul secolelor, rolul femeii in viata comunitatii a fost mai mult sau mai putin privilegiat, devenind in timp marginalizata printr-o “sclavie domestica”, asa cum regasim de pilda in dreptul roman pe ,,pater familias (seful familiei), care isi exercita autoritatea asupra tuturor persoanelor (sotie, copii, nepoti de fiu) si bunurilor existente intr-o familie.

Egala sau predominanta numeric, femeia a jucat mult timp un rol minor, fiind supusa discriminarilor .Argumentarea lipsirii de drepturi a femeilor a fost construita in jurul diferentelor biologice intre femei si barbati, femeia neputand fi lipsita de drepturile inascute si inalienabile ale oricarei fiinte umane.

Femeia a incercat in permanent sa depaseasca limitele si sa obtina recunoasterea calitatilor si abilitatilor , in contextul luptei pentru a beneficia de toate drepturile.Viata in cadrul societatii nu era decat o reflectare a vietii din familie, unde se manifestau cu pregnanta stereotipurile de gen, femeia fiind victima cu rol prestabilit intr-o societate “pater familias”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.