Problematica cuplului si a familiei in societatea moderna

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.65

nivel: Facultate

Conceptul de sine conține toate convingerile despre „eu”. Este felul în care se definește persoana. „eu sunt..” sau „eu nu sunt..” sau „eu fac...” sau „eu nu fac...” sunt axe frecvente de propoziții. Imagini ale corpului, de asemenea, se află în această convingere. „Eu sunt mic(ă)” și „eu sunt gras(ă)” sunt unele d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problematica cuplului si a familiei in societatea moderna

Conceptul de sine conține toate convingerile despre „eu”. Este felul în care se definește persoana. „eu sunt..” sau „eu nu sunt..” sau „eu fac...” sau „eu nu fac...” sunt axe frecvente de propoziții. Imagini ale corpului, de asemenea, se află în această convingere. „Eu sunt mic(ă)” și „eu sunt gras(ă)” sunt unele dintre conceptele de sine ale oamenilor. Alte convingeri includ afirmații ale stimei de sine, precum „mă plac”, „sunt o persoană bună” și „nu mă simt niciodată demn(ă) de ceva.

Conceptul de sine este ancora prin care ne facem comparațiile, evaluările și judecățile (Rogers, 1961). Conceptul de sine conține convingerile despre „eu”. Aceasta a fost spusă și este evidentă; sinele este, însă, o parte a matricei sociale. Cum mă văd pe mine este treaba mea, dar poate avea (și adesea are) implicații sociale mai mari. „sunt leneș” este o afirmație statică, a „psihologiei posesiunii”.

Reformulată dintr-o perspectivă a „psihologiei folosirii”, dinamicile ei sociale devin mai rare: „mă pricep a-i pune pe alții în serviciul meu sau a-i face pe alții să mă împingă, să se implice în viața mea”, sau „folosesc lenea pentru a-mi găsi un loc în lume.”

Idealul de sine
„Ideal de sine” este tradus ca „ideal de ego” și „caracter” este tradus drept „constituție”, pentru a oferi doar două exemple.
Axele propozițiilor ce caracterizează idealul de sine sunt tipic după cum urmează: „pentru a avea un loc, eu trebuie să (sau nu trebuie să)...” sau „pentru a aparține / a fi important(ă) / ca oamenii să mă considere sau să mă observe, eu trebuie să (sau nu trebuie să)...”, sau „pentru a mă considera, eu trebuie să (sau nu trebuie să)...”

Scopurile majore, cu bătaie lungă, ale personalității de obicei rezidă în idealul de sine. Au o calitate imperativă, iar oamenii își dezvoltă în general un sentiment de ceea ce Ellis numește „expectații catastrofice”, în caz că nu se respectă programul, orarul.
În idealul de sine rezidă problemele centrale pentru adaptare. Speranțele, visele și creațiile spre care a aspirat omenirea își găsesc sursa în această convingere.

Spre deosebire de conceptul de sine, care este înrădăcinat numai în experiența aici-și-acum, cu unele elemente cheie din trecut (adică trecutul amintit subiectiv), idealul de sine este teleologic ca direcție. Arată spre viitor și ne „trage” spre ceea ce ar putea fi, și, adesea cu consecințe descurajatoare, ceea ce ar trebui să fie (conform „tiraniei lui trebuie”, Horney, 1950). Cele mai strălucitoare idei ale omenirii și cele mai dureroase eșecuri se sprijină pe acest concept.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.