Problema nationala in Imperiul Otoman

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Poate de aceea, nationalismul reflecta insasi discontinuitatea istoriei, lipsa de regularitate a devenirii umane, dar si continua transformare istorica a societatii. Ca fenomen istoric, nationalismul se dovedeste a fi plural, confuz, dezordonat, ireductibil la cateva trasaturi definitorii. Deseori, nationalismul a produs mituri stranii care au fost acceptate necritic ca normale si rationale. Natio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema nationala in Imperiul Otoman

Poate de aceea, nationalismul reflecta insasi discontinuitatea istoriei, lipsa de regularitate a devenirii umane, dar si continua transformare istorica a societatii. Ca fenomen istoric, nationalismul se dovedeste a fi plural, confuz, dezordonat, ireductibil la cateva trasaturi definitorii. Deseori, nationalismul a produs mituri stranii care au fost acceptate necritic ca normale si rationale. Nationalismul modern timpuriu este indisolubil legat de conceptul statului national, afirmat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, in contextul revolutiilor americana si franceza si care a acreditat principiul suveranitatii nationale, potrivit caruia natiunile au dreptul natural si imprescriptibil de a se organiza ca state suverane.

Pe de alta parte, la nivelul solidaritatilor si emotiilor colective care ii sunt caracteristice, nationalismul a fost interpretat ca o religie seculara, bazata pe "fuziunea patriotismului cu constiinta nationalitatii" .Principiul nationalitatilor consacrat ca lege internationala fundamentala, pentru crearea statelor nationale unitare independente si suverane in timpurile moderne, are adanci radacini istorice. Sentimentul national, vointa nationala s-au manifestat in forme specifice in istoria tuturor popoarelor, de-a lungul timpului.

Patria - notiune veche, cu semnificatii foarte largi - este teritoriul pe care exista o comunitate de oameni cu o civilizatie comuna, este locul unde s-a dezvoltat aceasta civilizatie; conservarea si apararea acestui teritoriu, alungarea invadatorului este o veche forma a patriotismului, reactia fireasca si colectiva a celor invadati.
Cercetand trecutul popoarelor turce, invatatul francez I. Deguignes ajunsese, inca pe la jumatatea veacului al XVIII-lea, la convingerea ca "turcii sunt atat de raspanditi, incat istoria lor se leaga aproape de istoria tuturor neamurilor" .

Istoria turcilor-otomani i-a interesat cel mai mult pe europeni, datorita faptului ca Imperiul otoman a influentat direct desfasurarea istoriei universale timp de peste sase veacuri. Referindu-se la faptul ca pentru europeanul de astazi cuvantul Turk reprezinta echivalentul lui otoman (Osmanh), savantul Claude Cahen scrie: "In ciuda slabirii si, in cele din urma, a destramarii Imperiului otoman, nimeni nu poate contesta ca totusi acesta a fost cea mai mare realizare a turcilor din punctul de vedere al formarii de state si ca tocmai istoria acestui imperiu se cunoaste cel mai bine" .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.