Problema materialului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Atribuind cuvintului tot ceea ce e propriu culturii, adica toate semnificatiile culturale -- cognitive, etice si estetice --, foarte lesne se ajunge la concluzia ca in geAZneral in cultura nu exista nimic in afara de cuvint, ca intreaga cultura nu este altceva decit un fenomen de limba, ca savantul si poetul au de a face in egala maAZsura numai cu cuvintul. Dar, dizolvind logica si estetica sau ch[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema materialului

Atribuind cuvintului tot ceea ce e propriu culturii, adica toate semnificatiile culturale -- cognitive, etice si estetice --, foarte lesne se ajunge la concluzia ca in geAZneral in cultura nu exista nimic in afara de cuvint, ca intreaga cultura nu este altceva decit un fenomen de limba, ca savantul si poetul au de a face in egala maAZsura numai cu cuvintul. Dar, dizolvind logica si estetica sau chiar numai poetica in lingvistica, distrugem atit speAZcificul logicului si al esteticului, cit si, in egala masura,al lingvisticului.

intelegerea importantei cuvintului pentru cunoastere, pentru creatia artistica si, in special, pentru poezie -- ceea ce ne intereseaza aici intii de toate -- nu este posibila decit intelegind natura lui pur lingvistica, verbala, cu totul independent de sarcinile cunoasterii, ale creatiei artistice, ale cultului religios etc., in serviciul carora se afla acest cuvint. Desigur, lingvistica nu ramine indifeAZrenta fata de caracteristicile limbajului stiintific, artisAZtic, de cult, dar pentru ea acestea sint particularitati pur

l PROBLEME DE LITERATURA SI ESTETICA
lingvistice ale limbajului insusi : pentru a intelege imAZportanta lor in arta, stiinta si religie, lingvistica nu se poate lipsi de indicatiile directoare ale esteticii, teoriei cunoasterii si ale altor discipline filosofice, la fel cum psiAZhologia cunoasterii trebuie sa se sprijine pe logica si gnoAZseologie, iar psihologia creatiei artistice pe estetica.

Lingvistica este stiinta doar in masura in care is: sta-pineste obiectul sau --• limba. Limbajul lingvisticii este determinat de gindirea pur lingvistica. Un enunt concret, unic, este totdeauna dat intr-un context cultural axiolo-gico-semantic : stiintific, artistic, politic etc" sau in conAZtextul unei situatii de viata unice, particulare.

Numai in aceste contexte enuntul izolat este viu si inteles : ade-varat sau fals, frumos sau urit, sincer sau perfid, deschis, cinic, autoritar etc. Enunturi neutre nu exista si nu pot sa existe. Lingvistica nu vede in ele decit un feAZnomen de limba si le raporteaza doar la unitatea limbii, dar citusi de putin la unitatea unui concept, a practicii de viata, a istoriei, a caracterului unui individ etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.