Problema icoanelor in scoli

5x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din aceasta perspectiva, evacuarea simbolurilor religioase din scoli si, prin extensie, limitarea sau scoaterea religiei din mediul educational reprezinta de cativa ani incoace teme de dezbatere in Europa.Problema abordata in lucrarea de fata tine de retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania, idee larg dezbatuta in societatea romaneasca contemporana. Pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema icoanelor in scoli

Din aceasta perspectiva, evacuarea simbolurilor religioase din scoli si, prin extensie, limitarea sau scoaterea religiei din mediul educational reprezinta de cativa ani incoace teme de dezbatere in Europa.Problema abordata in lucrarea de fata tine de retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania, idee larg dezbatuta in societatea romaneasca contemporana. Pentru a intelege semnificatia acestor dezbateri privind prezenta icoanelor in scolile publice, este nevoie de prezentarea catorva aspecte privitoare la istoria recenta a Romaniei.

Dupa o lunga perioada comunista, cand regimul ateist a ajuns aproape sa anuleze influenta religiei in tara noastra, anii '90 au fost cei ai renasterii puterii bisericii, care au favorizat prezenta unor manifestari religioase in toate evenimentele publice. Religia a devenit o prezenta constanta in viata tuturor, fie ca ne-am dorit sau nu asta. In plus, a fost incadrata in sistemul educational, religia ortodoxa fiind materie cvasi-obligatorie in scoala si permitand afisarea simbolurilor sale religioase. Un profesor roman a pus problema prezentei icoanelor in scoli argumentand ca simbolurile religioase ar afecta libertatea elevilor in alegerea propriei credinte.

Initiativa profesorului de a dezbate public aceasta problema a starnit reactii diverse, mai mult emotionale decat rationale. In urma evaluarii diverselor pozitii cu privire la eliminarea sau la pastrarea icoanelor in scoli, imi propun sa sustin opinia conform careia aceste simboluri nu ar trebui impuse in salile de clasa.

In primul rand, unul dintre argumente invoca legislatia Romaniei in vigoare: Romania este un stat laic si trebuie sa-si manifeste neutralitatea fata de cult. Plecand de aici putem trage urmatoarea concluzie: ateii, liber-cugetatorii si cei de culte diferite sunt discriminati, intrucat icoanele ortodoxe agatate pe peretii claselor satisfac preferintele doar unui grup de indivizi, netinand cont de egalitatea preferintelor tuturor indivizilor din clasa;

de exemplu cei de alta confesiune pot sa se simta exclusi sau sa adopte o anumita atitudine fata de ortodoxie. Prezenta unor simboluri religioase specifice, e.g. ortodoxe, in mod oficial, privilegiaza si constrange in acelasi timp. De altfel, din moment ce crestinismul nu este mentionat ca religie de stat, iar Romania este o tara democratica, toti cetatenii, indiferent de varsta, ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege sau nu credinta de orice fel. Remus Cernea, presedintele organizatiei nonguvernamentale a declarat ca prezenta acestor simboluri religioase " afecteaza copiii care provin din alte religii, uneori contrare, precum si copiii din familii atee, care au dreptul sa fie educati intr-un mediu neutru".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.