Problema formei

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

resimti, putem simti activitatea noaAZstra legata in mocl apreciativ de continut, si care sint depasite in materialitatea lor de aceasta activitate, treAZbuie sa fie raportate la forma. Dar in ce chip forma, ca expresie verbala a atitudiAZnii subiective si active fata de continut, poate deveni o forma creatoare, care desavirseste continutul ? Ce face dintr-o activitate verbala, in genere dintr-o a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema formei

resimti, putem simti activitatea noaAZstra legata in mocl apreciativ de continut, si care sint depasite in materialitatea lor de aceasta activitate, treAZbuie sa fie raportate la forma. Dar in ce chip forma, ca expresie verbala a atitudiAZnii subiective si active fata de continut, poate deveni o forma creatoare, care desavirseste continutul ? Ce face dintr-o activitate verbala, in genere dintr-o activitate care In realitate nu iese din cadrul operei materiale, pe care o genereaza si o organizeaza, o activitate ce inzesAZtreaza cu forma continutul cognitiv si etic, cu o forma finita, pe deasupra?

Aici sintem nevoiti sa ne referim pe scurt la functia primara a formei in raport cu continutul -- functia izoAZlarii sau a separarii.
Izolarea sau separarea nu se refera nici la material. nici la opera ca lucru, ci la semnificatia ei, la continut. care se elibereaza de unele legaturi necesare cu unitatea naturii si cu unitatea evenimentului etic al existentei. Aceasta renuntare la legatura nu anuleaza posibilitatea continutului izolat de a fi cunoscut si valorizat din punct de vedere etic :

ceea ce a fost izolat este recunoscut de memoria ratiunii si a vointei, dar el poate fi individuaAZlizat si, in principiu, finalizat, fiindca individualizarea e imposibila in cazul unei raportari si integrari stricte in unitatea naturii, iar finalizarea este imposibila in eveAZnimentul unitar, ireversibil al existentei : continutul treAZbuie izolat de evenimentul viitor pentru ca finalizarea (prezenta autosuficienta, prezentul autonom) sa devina posibila.
Continutul operei este ca un fragment al evenimenAZtului unitar, deschis, al existentei, izolat si eliberat forma de responsabilitatea sa fata de viitorul eveniment> si in consecinta linistit si autonom in ansamblul sau, J nalizat, absorbind, in linistea si autosuficienta sa, natura izolata.

Izolarea de unitatea naturii distruge toate elementele concrete ale continutului. In general, forma materialitatii a devenit pentru prima data posibila pe baza conceptie naturii unice, elaborata de stiintele naturale : in afara ei, obiectul nu poate fi perceput decit in spirit animist si mitologic, ca forta si participant la evenimentul vietii. Izolarea dezobiectualizeaza din nou : un lucru izolat este o contradictia in adjecto.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.