Problema echilibrului in ecosistem

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

. De aici ar rezulta o stare constanta de armonie a vietii in cadrul biocenozei, o armonie a vietii cu mediul, sau un echilibru biocenotic. Excesul produs de natura, prin cresterea nemasurata a uneia cTiii fortele biocenotice, este inlaturat prin cooperarea tuturor fortelor biocenotice, instalindu-se astfel un echilibru biocenotic (M o b i u s, 1877). La nivelul ecosistemului actioneaza un mecanis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema echilibrului in ecosistem

. De aici ar rezulta o stare constanta de armonie a vietii in cadrul biocenozei, o armonie a vietii cu mediul, sau un echilibru biocenotic. Excesul produs de natura, prin cresterea nemasurata a uneia cTiii fortele biocenotice, este inlaturat prin cooperarea tuturor fortelor biocenotice, instalindu-se astfel un echilibru biocenotic (M o b i u s, 1877). La nivelul ecosistemului actioneaza un mecanism similar, prin mijlocirea caruia se instaleaza echilibrul ecologic (Thienemann, 1956), pe care unii il considera principiul fundamental al structurii ecosistemelor.

S-a remarcat insa (J e r m y, 1957) ca notiunea de echilibru nu este univoc si acceptabil definita in ecologie. Termenul provine din mecanica7 unde este definit ca o stare ce se atinge atunci cind doua forte antagoniste, care actioneaza asupra aceluiasi punct, ar putea fi inlocuite cu acelasi efect, printr-o singura forta, egala cu suma celor doua forte antagoniste, ea rezultind din paralelogramul de forte (fig. 78). Daca rezultanta este egala cu zero, inseamna ca cele doua forte antagoniste se echilibreaza. Nu stim daca acest conAZcept al mecnicii newtoniene (clasice) a influentat reprezentarile ecoloAZgiei despre echilibrul bioceiiotic.

Dar asemanarea intre acceptiunea echilibrului in mecanica si in ecologie este frapanta. Speciile sau gruAZparile de specii sint analoage cu fortele antagoniste care actioneaza asupra unui punct si se anuleaza reciproc. Daca in ecosistem persista si fitofagele si zoofage, inseamna ca rezultanta acestor forte este egala cu zero, deoarece altfel structura biocenotica s-ar dezagrega. Dar in mecanica starea de echilibru este asociata cu absenta oricarei miscari. Dupa legea I-a a mecanicii newtoniene, un sistem ramine in echilibru atita timp cit nu-1 pun in miscare nici un fel de forte exterioare.

Dar biocenoza se afla in permanenta miscare. TransforAZmarea necontenita, lenta, a biocenozei, nu duce in mod necesar la disparitia structurii biocenotice. O padure este cuprinsa intr-un perAZmanent proces de transformare cantitativa si calitativa, dar se pasAZtreaza ca Daca conditiile de insolatie devin mai slabe, deci se modifica in favoarea plantei skiofile, aceasta se dezvolta optim si in detrimentul partenerului lucifil. Biosistemul ramine si acuma functional. Se deAZplaseaza numai punctul de sprijin, de la un component la altul. Pe baza aceasta Elenkin a formulat principiul echilibrului mobil: pe fondul unor oscilatii permanente, comunitatea biotica se mentine ca intreg, in timp ce punctul de sprijin al structurii se deplaseaza de la un component la altul, sub presiunea fortelor exterioare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.