Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii
În esență, datorită naturii corpuscular-ondulatorii a microobiectelor, comportamentul acestora din urmă se deosebea calitativ de comportamentul punctelor materiale din mecanica clasică. Natura corpuscular-ondulatorie a microobiectelor era răspunzătoare, în ultimă instanță de comportamentul statistic al obiectelor studiate de mec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii
În esență, datorită naturii corpuscular-ondulatorii a microobiectelor, comportamentul acestora din urmă se deosebea calitativ de comportamentul punctelor materiale din mecanica clasică. Natura corpuscular-ondulatorie a microobiectelor era răspunzătoare, în ultimă instanță de comportamentul statistic al obiectelor studiate de mecanica cuantică.

Problema determinismului in stiintele contemporane ale naturii
Cauzele statisticității comportamentului au fost, în general, căutate atât în structura internă a microobiectelor, cât și în interacțiunile de tip micro și macro cu aparatele experimentale.Interpretarea statistică a proceselor din mecanica cuantică a însemnat respingerea determinismului rigid. Această respingere s-a făcut inițial în numele indeterminismului absolut, teoretizat mai cu seamă de orientări filozofice extremiste care căutau sprijin pentru pozițiile lor la temelia constituenților materiei.

Și dacă, la începutul secolului al XX-lea, electronul, ca atom de electricitate, era declarat “aliat” al idealismului (în varianta sa spiritualistă), în deceniul al treilea al secolului nostru nu puțini sunt filozofii subiectiviști care aveau să argumenteze pretinsa libertate absolută de voință, conduita absolut arbitrară a ființei umane, căutându-i temelia în libertatea de voință a microobiectelor, în absența oricărei determinări la nivelul microcosmului, în absolutizarea hazardului pur. În această tentativă au găsit sprijinul parțial al teoreticienilor fizicieni, care, căutând semnificațiile reale ale noilor descoperiri, dezvoltau unele aspecte ale dialecticii realului, rămânând totuși în bună măsură tributari fie subiectivismului convenționalist, fie indeterminismului.

Grăitoarea din acest punct de vedere poate fi evoluția interpretărilor lui Niels Bohr și Werner Heisenberg, principalii reprezentanți ai interpretării cunoscute sub denumirea de “școala de la Copenhaga”. În esență, școala de la Copenhaga pleacă de la constatarea firească a faptului că noile date de experiență impun renunțarea la conceptul de cauzalitate mecanică și al determinismul clasic, impunând deci o nouă interpretare.

Este drept că anumite formulări imprecise au lăsat să se întrevadă o tendință de a identifica determinismul în general cu cel mecanic, cauzalitatea în general cu cauzalitatea mecanică. De aici, poate, și denumirea relației stabilite de Heisenberg ca “relație de nedeterminare” sau “relație de imprecizie” ori “relație de incertitudine”. Prima denumire viza mai cu seamă raporturile ontice , celelalte două relația dintre procesul cunoașterii și relațiilor reale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.