Problema continutului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Liceu

Nu trebuie insa sa ne inchipuim domeniul culturii ca un ansamblu spatial incadrat intre frontiere, avind totAZodata si un teritoriu interior. Domeniul cultural nu are teritoriu interior : el e situat la frontiere, frontierele trec peste tot, traverseaza fiecare aspect al lui, unitatea sistematica a culturii patrunde in atomii vietii culturale, asa cum soarele se reflecta in fiecare picatur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema continutului

Nu trebuie insa sa ne inchipuim domeniul culturii ca un ansamblu spatial incadrat intre frontiere, avind totAZodata si un teritoriu interior. Domeniul cultural nu are teritoriu interior : el e situat la frontiere, frontierele trec peste tot, traverseaza fiecare aspect al lui, unitatea sistematica a culturii patrunde in atomii vietii culturale, asa cum soarele se reflecta in fiecare picatura. Orice act cultural traieste in mod esential la frontiere : in aceasta rezida seriozitatea si insemnatatea lui; indepartat de fronAZtiere, el isi pierde terenul, semnificatia, devine arogant,degenereaza si moare.

in acest sens putem vorbi de caracterul sistematic conAZcret al oricarui fenomen de cultura, al oricarui act cultural in parte, de participarea lui autonoma sau de autonomia lui participativa.Numai in acest caracter sistematic concret, adica in corelarea si orientarea lui nemijlocita in unitatea culturii, fenomenul inceteaza de a mai fi pur si simplu un fapt nud, capata semnificatie, sens, devine un fel de monada, care reflecta totul in sine si se reflecta in tot.

l PROBLEME DE LITERATURA SI ESTETICA
Intr-adevar, nici un act de cultura creator nu are de a face cu o materie absolut indiferenta fata de valoare, absolut intimplatoare si haotica -- materia si haosul, in general, sint notiuni relative --ci are de a face, totdeauna, cu ceva deja apreciat si cit de cit organizat fata de care trebuie sa-si ocupe acum, in mod responsabil, pozitia valorica.

Astfel, actul cognitiv gaseste o realitate deja elaborata in conceptele gandirii prestiintifice, dar, ceea ce e important, o gaseste apreciata si organizata de actiu-nea etica (practica, sociala, politica) ; o gaseste afirmata din punct de vedere religios, si, in sfirsit, actul cognitiv provine clin imaginea organizata estetic a obiectului, clin viziunea obiectului.

Astfel, ceea ce preexista prin cunoastere nu este un res nulius, ci realitate a actului etic. in toate variantele lui, si realitate a viziunii estetice. Actul cognitiv trebuie sa ocupe pretutindeni fata de aceasta realitate o pozitie esentiala, care nu trebuie sa fie, desigur, o ciocnire intimplatoare, ci poate si trebuie sa fie fundamentat sistematic pornind de la esenta cunoasterii si a altor domenii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.