Problema asezarilor umane, problema fundamentala a lumii contemporane

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In lumea contemporana problema asezarilor umane sta sub semnul a doua mari fenomene, proprii lumii in care traim:
-pe de o parte expolzia demografica, cresterea numarului lociutorilor planetei la cote necunoscute in decursul istoriei,-
iar pe de alta parte, -desi in stransa legatura-explozie urbanistica, aparitia si profilarea la scara planetara a marilor aglomeratii urbane, exodul u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Problema asezarilor umane, problema fundamentala a lumii contemporane

In lumea contemporana problema asezarilor umane sta sub semnul a doua mari fenomene, proprii lumii in care traim:
-pe de o parte expolzia demografica, cresterea numarului lociutorilor planetei la cote necunoscute in decursul istoriei,-
iar pe de alta parte, -desi in stransa legatura-explozie urbanistica, aparitia si profilarea la scara planetara a marilor aglomeratii urbane, exodul unor mase impresionante de populatie rurala catre oras, cu toate consecintele care decurg.
Prognozele Bancii Mondiale:

-catre 2050 popuatia globului va atinge 10mlrd locuitori in conditiile in care in tarile lumii a treia se nasc aproximativ 240 nou nascuti pe minut, in timp ce in Europa si tarile desvoltate numarul de nou nascuti se situiaza la aproximativ 26.
Daca acesta tendinta se va mentine si in urmatoarele decenii este de asteptat ca populatia Asiei sa adinga 5,8-6 mlrd, Africa -2mlrd,America Latina 810mln, Australia si Ociania 46 mln.
Europa 720mln

-numarul urbanilor va creste de la1,5 mlrd la 3,5 mlrd, iar din 3 oraseni, aproxinav 2 vor fi locuitori ai lumii a treia.
Pentru a cuprinde dimensiunea acestui proces este de retinut ca pentru cazare in orase a unei populatii suplimentare de aproximativ 1.7 mlrd locuitori, specialistii estimeaza necesitatea de a construi in fiecare zi un oras pentru 200 mii lociutori.

Acestei perspective nu i se poate opune decit o politica globala a cresterii, care sa include in stategia sa
b) problematica folosirii rationale a spatiului si protejarea mediului ambiant;
c) economia spatiilor amenajate, in principal a spatiului urban, plecand de la teza ca economia viitorului va fi economia marilor ansambluri urbane.

In acest cadru, inca de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, inclusive din ratiuni legate de refacerea centrelor urbane distruse si din necesitatea remodelarii oraselor pentru a le adapta din punct de vedere al folosirii spatiului si asigurarii cadrului de confort urban, evolutiei sociale pe plan tehnologic, economic si comportamental, a aparut si s-a dezvoltat un nou domeniu al stiintelor economice economie urbana- al carui obiect de cercetare pleaca de la recunoasterea orasului ca agent economic al carui continut este dat de sistemul unitary de functiuni specifice care concura la asigurarea cadrului de afirmare a ceea ce numim indeobste confortul urban.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.