Probele si mijloacele de proba in procesul penal

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

O noutate istorica in reglementarea noastra procesual penala a intervenit prin Legea nr. 281/2003, care, in textul art. 64 C.pr.pen., privitor la mijloacele de proba, a introdus un nou alineat, care prevede ca mijloacele de proba obtinute in mod ilegal nu pot fi folosite in procesul penal.Justificarea si ratiunea acestui nou text trebuie cautata si isi gaseste sursa in necesitatea de a se asigura [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Probele si mijloacele de proba in procesul penal

O noutate istorica in reglementarea noastra procesual penala a intervenit prin Legea nr. 281/2003, care, in textul art. 64 C.pr.pen., privitor la mijloacele de proba, a introdus un nou alineat, care prevede ca mijloacele de proba obtinute in mod ilegal nu pot fi folosite in procesul penal.Justificarea si ratiunea acestui nou text trebuie cautata si isi gaseste sursa in necesitatea de a se asigura garantii reale pentru descurajarea si evitarea oricaror metode si practici abuzive sau de incompetenta ori de superficialitate in obtinerea mijioacelor de proba.

Acest nou text exprima, in opinia noastra, prin locul in care a fost asezat si prin continutul sau, un nou principiu, care sta ia baza activitatii de probatiune si care va trebui sa guverneze aceasta activitate: principiul loialitatii in obtinerea mijioacelor de proba.Acest principiu decurge, in mod evident, prin modul de formulare, prin continutul sau si prin efectele nerespectarii sale, din principiul fundamental a! legalitatii procesului penal.

Pentru interpretul teoretician si practician, acest text, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004, trebuie sa reprezinte momentul unei evolutii calitative, obligatorii in dificila activitate de descoperire, strangere si administrare a probelor, evolutie impusa de necesitatea armonizarii legislatiei noastre procesual penale cu cea europeana.

Textul art. 64 alin. 2 C.pr.pen. obliga organele judiciare la cunoasterea riguroasa a dispozitiilor Iegale privind modul de obtinere a fiecarui mijloc de proba si la respectarea stricta a procedurii prevazuta de lege in activitatea practica de cautare, descoperire, strangere si administrare a probelor.Nesocotirea, nerespectarea sau incalcarea dispozitiilor prevazute de lege pentru obtinerea oricarui mijloc de proba dintre cele aratate in alin. 1 al art. 64 C.pr.pen. atrage invalidarea mijlocului de proba.

Din continutui textului art. 64 alin. 2 C.pr.pen., consideram ca rezulta, in mod clar si categoric, urmatoarele:orice mijloc de proba, dintre cele enumerate de art. 64 alin 1C.pr.pen., obtinut prin nesocotirea, nerespectarea sau incalcarea dispozitiilor prevazute de lege atrage lipsa de valoare probatorie a acestuia si imposibilitatea folosirii lui in procesul penal.

In opinia noastra, prin acest text a! art. 64 C.pr.pen., legiuitorui a introdus o noua sanctiune procesuala specifica, care actioneaza si are efectele nulitatii absolute. Este suficient sa se dovedeasca ca mijlocul de proba (declaratja invinuitului sau inculpatului, a martorului, inregistrarea audio-video, expertiza, etc.) a fost obtinuta prin incalcarea dispozitiilor care reglementeaza modul de obtinere a acesteia pentru ca acestea sa fie lipsit de valoare probatorie, cu consecinta de a nu putea fi folosit in procesul penal, fara a fi necesara dovada producerii vreunei vatamari.

In cazul in care obtinerea mijlocului de proba este facuta prin exercitarea de violente, presiuni, amenintari ori aite constrangeri, prin promisiuni sau indemnuri sunt incalcate si dispozitiile art. 68 C.pr.pen., care interzic violenteie, amenintarile, orice alte mijloace de constrangere, promisiunile si indemnurile in scopul obtinerii de probe, situatie in care, pe langa sanctiunea procesuala a invalidarii mijlocului de proba, va putea fi atrasa si raspunderea penala pentru infractiunile prevazute de art. 266, 267, 2671, 268 C.pen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.