Proba raportului juridic civi

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

Inscrisul sub semnatura privata. Se numeste "inscris sub semnatura privata" acel inscris semnat de cel ori de cei de la care provine. Exista deci o singura conditie ceruta pentru valabilitatea unui astfel de inscris: semnatura autorului ori autorilor actului, inscrisului (semnatura, in sensul de aici, este numai cea executata de mana autorului inscrisului, si nu cea dactilografiata, executata prin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proba raportului juridic civi

Inscrisul sub semnatura privata. Se numeste "inscris sub semnatura privata" acel inscris semnat de cel ori de cei de la care provine. Exista deci o singura conditie ceruta pentru valabilitatea unui astfel de inscris: semnatura autorului ori autorilor actului, inscrisului (semnatura, in sensul de aici, este numai cea executata de mana autorului inscrisului, si nu cea dactilografiata, executata prin parafa ori prin punere de deget).

Conditii speciale de valabilitate pentru anumite inscrisuri sub semnatura privata: Conditia pluralitatii de exemplare (art. 1179 C. civ.: "Actele sub semnatura privata, care cuprind conventii sinalagmatice, nu sunt valabile daca nu sunt facute in atatea exemplare originale cate parti sunt cu interes contrar");

Conditia scrierii in intregime ori punerii formulei "bun si aprobat" inainte de semnare (art. 1180 C. civ.: "Actul sub semnatura privata, prin care o parte se obliga catre alta a-i plati o suma de bani sau o catime oarecare, trebuie sa fie scris in intregul lui de acela care l-a subscris, sau cel putin acesta, inainte de a subsemna, sa adauge la finele actului cuvintele Aİbun si aprobatA>>, aratand totodata in litere suma sau catimea lucrurilor si apoi sa iscaleasca"; Conditia ceruta pentru testamentul olograf:

"Testamentul olograf nu este valabil decat daca este scris in tot, datat si semnat de mana testatorului" (art. 859 C. civ.). Marturia (proba cu martori ori testimoniala) Marturia este relatarea, orala, facuta de o persoana, in fata instantei de judecata, cu privire la acte sau fapte litigioase, savarsite in trecut, despre care are cunostinta personal. Regula generala este ca faptele juridice pot fi dovedite, neingradit, cu martori; in ce priveste, insa, actele juridice exista doua exceptii, doua reguli stabilite de art. 1191 C. civ.:

"Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit 128 voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata. Nu se va primi niciodata o dovada prin martori in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului". Potrivit art. 1197 C. civ., "regulile mai sus prescrise nu se aplica in cazul cand exista un inceput de dovada scrisa".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.