Proba de evaluare initiala

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Cu ce revarsare de stralucire se ridica stapanitorul lumii pana sus, pe cer! Raza se cobori din nou, si toata ziua, incalzita, frunza se scalda in albastrul vazduhului.In scurta vreme se desfacu mare, verde, mai frumoasa ca toate, mai sus decat celelalte, tocmai in varf. De deasupra ii cadea lumina, dedesubt se ridica, pana la ea, mireasma crinilor albi, singuratici, cu potirul plin de colbul auru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proba de evaluare initiala

Cu ce revarsare de stralucire se ridica stapanitorul lumii pana sus, pe cer! Raza se cobori din nou, si toata ziua, incalzita, frunza se scalda in albastrul vazduhului.In scurta vreme se desfacu mare, verde, mai frumoasa ca toate, mai sus decat celelalte, tocmai in varf. De deasupra ii cadea lumina, dedesubt se ridica, pana la ea, mireasma crinilor albi, singuratici, cu potirul plin de colbul aurului mirositor.

Un ciripit strain o mira. Si cea dintai randunica, venita de departe, taia albastrul ca o sageata, inconjura copacul de cateva ori cu strigate de bucurie, apoi se aseza pe streasina casei, cantand mereu...
Dar intr-o dimineata raza de soare nu mai veni. Cerul ramase acoperit de nori. Cea dintai picatura de ploaie o izbi rece, greoaie. Cateva zile a plouat. Nici randunele nu se mai vedeau. Dar mirosul crinilor, seara, se imprastia puternic, umed: o ametea."
(Emil Garleanu Frunza)

1.(6 p) Despartiti in silabe cuvintele: primavara, atingeri, albastrul.
2.(6 p) Identificati, din text, doua cuvinte ce contin diftongi si unul ce contine hiat. Subliniati-i.
3.(6 p) Dati exemple de trei termeni din familia lexicala a cuvantului mugur.
4.(6 p) Precizati partea de vorbire prin care sunt exprimate cuvintele subliniate:
"Ziua intai i s-a parut scurta"

5. (6 p) Aflati cazul cuvantului mugur din prima fraza a textului si dati exemple de alte doua enunturi in care cuvantul sa se afle in doua cazuri diferite. Precizati-le.
6.(6 p) Precizati functia sintactica a cuvintelor subliniae:
Dar mirosul crinilor, seara, se imprastia puternic, umed: o ametea.
7.(6 p) Identificati modul de expunere folosit in text.
8.(6 p) Transcrieti din primul fragment trei figuri de stil diferite si precizati-le.
9.(6 p) Da un titlu potrivit si expresiv primului fragment.

10.(6 p) Numeste elementul descris in enuntul subliniat, transcriind termenul sau grupul de termeni prin care este descris.
11.(30 p) Contiuna in 12-15 randuri textul reprodus mai sus, imaginandu-ti viata frunzei in anotimpul toamna. Folositi figurile de stil invatate: comparatii, epitete, personificari, repetitii, enumeratii. Subliniati-le.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.