Proba bac romana

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.15

nivel: Liceu

Harap-Alb nu este un personaj fantastic, el doar are legaturi cu supranaturalul ( Sfanta Duminica- batrana de care se milostiveste calul nazdravan, ii ofera sprijin pentru ca a fost ascultator). O alta caracteristica a basmului este imbinarea realului cu fantasticul.Sfanta Duminica este un personaj secundar si fabulos prin aparitiile ei ciudate, o data ca cersetoare, apoi locuind pe o insula miste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Proba bac romana

Harap-Alb nu este un personaj fantastic, el doar are legaturi cu supranaturalul ( Sfanta Duminica- batrana de care se milostiveste calul nazdravan, ii ofera sprijin pentru ca a fost ascultator). O alta caracteristica a basmului este imbinarea realului cu fantasticul.Sfanta Duminica este un personaj secundar si fabulos prin aparitiile ei ciudate, o data ca cersetoare, apoi locuind pe o insula misterioasa, in ipostaza Sfintei Duminici.

Ea este menita a face sa invinga binele, ajutand pe cei care merita, care au calitatile necesare sa razbata in viata.La Creanga, fantasticul apare sub forma fabulosului antropomorfizat: pesonajele fabuloase dobandesc conotatii umane prin modul de comportare (vorbe, fapte, gesturi, reactii sufletesti). Personajele nazdravane se comporta ca niste tarani si de asemenea limbajul lor este unul moldovenesc. Cei cinci prieteni fabulosi: Ochila ("care vede toate sicum vede lumea cealalta: numai pe sine nu se vede cat e de frumosel.").

Setila ("fiul Secetei, nascut in zodia ratelor si impodobit cu darul suptului"), Gerila ("o dihanie de om care se perpelea pe langa foc"), Flamanzila ("foametea sac fara fund sau cine mai stie ce pricopseala a fi, de nu-I mai poate satura nici Pamantul") si Pasari-Lati-Lungila ("fiul sagetatorului si nepotul arcasului") il ajuta sa invinga piedicile ivite in incercarea de a o aduce pe fiica imparatului Ros la curtea Iui Verde-Imparat.

Aici sunt intampinati cu toate onorurile, dar fata imparatului Ros il respinge pe span si dezvaluie celor de fata taina ca Harap-Alb este adevaratul nepot al lui Verde-imparat. Motivele literare existente in opera lui Ion Creanga, sunt specifice basmului popular insa recreate in stilul autorului: calatoria dificila a eroului cu multiple obstacole, ii ofera acestuia o viziune diferita asupra lumii; viclesugul cu care este atras de Span, il face sa-si piarda astfel identitatea. In acest caz Harap-Alb plateste pentru neascultarea sfatului tatalui sau. Probele dificile ii deschid eroului un nou orizont, spre maturitate si implinire sufleteasca.

Referitor la moartea initiatica, multi critici considera faptul ca Harap-Alb moare in finalul basmului pentru a renaste, dobandind o personalitate puternica. Nunta este rasplata pentru rabdare si intelegere, iubirea fiind stadiul suprem al fericirii pamantene.Caracteristicile limbajului sunt evidente in acest basm,oralitatea fiind realizata prin dramatizarea naratiunii: "Mai, da'al dracului om e si acesta". Limbajul popular existent da o nota de naturalete: termeni regionali: "hobot", "desant".

Filosofia de baza a basmului este de sorginte profund populara: experienta, viata practica, este cea care instruieste, care-l formeaza pe om, propulsandu-l pe scara valorilor, iar nu apartenenta sociala ( nu faptul ca e fiu de crai il face sa ajunga urmas la tronul unchiului sau, ci cunoasterea, distingerea binelui de rau)."Spre deosebire de basmele altora, in care supranaturalul e socant si infricosator, in Harap-Alb, realul si fabulosul se intretaie continuu, fara a da impresia unei insotiri hibride.

Nu se stravede nici vulgaritatea cotidianului, nici miraculosul oniric sau halucinatoriu", este ideea dezvoltata de Paul Cornea in lucrarea "Ganduri despre Harap-Alb"."Povestea lui Harap-Alb" este presarat cu zicatori, proverbe si fraze rimate, personajul vorbind limba moldoveneasca autentica, presarata cu regionalisme si cuvinte (expresii) populare: "sa-l vad cand mi-oi vedea ceafa", "Poftim, punga, Ia masa, / Daca ti-ai adus de-acasa..."; "Poate ca acesta-i vestitul Ochila, frate cu Orbila, var primare cu Chiorila, nepot de sora lui Pandila, din sat de la Chitila, peste drum de Nimerila, ori din targ de Ia Sa-l-cati, megies cu Cautati si de urma nu-i mai dati".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.