Privire spre trecutul indepartat

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Sapaliga din corn de animal devine unealta funAZdamentala in cultivarea plantelor, iar o gama in-treaga de cutite si razuitoare din piatra sau impun-qatoare de os si arama, inlesnesc prelucrarea piei-lor de animale sau a lemnului. De asemenea, prisnelele si greutatile de lut sint marturia torsului si tesutului. Cultivarea primitiva a plantelor si cresterea animalelor domestice -- forme principale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Privire spre trecutul indepartat

Sapaliga din corn de animal devine unealta funAZdamentala in cultivarea plantelor, iar o gama in-treaga de cutite si razuitoare din piatra sau impun-qatoare de os si arama, inlesnesc prelucrarea piei-lor de animale sau a lemnului. De asemenea, prisnelele si greutatile de lut sint marturia torsului si tesutului. Cultivarea primitiva a plantelor si cresterea animalelor domestice -- forme principale in economie -- sint completate de mestesuguri casnice : tors, tesut, prelucrarea pietrei, osului, lemnului si olaritul.

Dezvoltarea economiei in epoca pietrei slefuite a atras si o noua forma de organizare sociala, aceea de ginta, aparuta in paleoliticul superior, care insa in neolitic capata o mai puternica stabilitate prin unirea a doua sau mai multe ginti, ceea ce a dat posibilitatea aparitiei unei noi organizari sociale : tribul.
Progresele inregistrate in evolutia fortelor de productie a permis trecerea grupurilor umane la sedentarism si, ca atare, la stabilirea oamenilor in asezari.

in faza timpurie a neoliticului muntean se inAZscriu purtatorii culturii Vinca, denumire data dupa o localitate de pe Dunare, la sud de Belgrad.
Locuintele sint de suprafata si ingropate in pamint ; in aceasta perioada se trece si la amena-jarea caselor pe pantele inclinate. Uneltele din silex sint in special microlitele, cele mai tipice fiind virfurile si lamele marunte, alaturi de care se raspindesc si razuitoarele de diferite forme.

in Bucuresti s-au cercetat asezari locuite de purtatorii culturii Vinca la Dudesti, pe malul Dim-bovitei, intr-un loc denumit "Malul Rosu", in satul Caldararu de pe malul lacului Cernica si la Fun-denii Doamnei, pe un platou de pe malul lacului Fundeni.
Prezenta unor unelte microlite lucrate dintr-un silex care nu se gaseste pe teritoriul Munteniei, ci la sud de Dunare, in platforma prebalcanica, atesta ca triburile culturii Vinca de pe aceste meAZleaguri intretineau legaturi de schimb cu populatii din alte regiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.