Privatizarea in Republica Moldova

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.44

nivel: Facultate

În diferite perioade de timp procesele privatizării în masă evoluau rapid în țările Europei Centrale și de Est, în C.S.L, care sunt conside-rate țări cu economie în tranziție.

Pe marginea problemelor deznaționalizării, deetatizării și privatizării s-a discutat și se mai discută aprins, se declanșează adevărate bătălii politice, la care participă guvernele, partidele politice, adepț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Privatizarea in Republica Moldova

În diferite perioade de timp procesele privatizării în masă evoluau rapid în țările Europei Centrale și de Est, în C.S.L, care sunt conside-rate țări cu economie în tranziție.

Pe marginea problemelor deznaționalizării, deetatizării și privatizării s-a discutat și se mai discută aprins, se declanșează adevărate bătălii politice, la care participă guvernele, partidele politice, adepții forțelor conservatoare și progresiste.

In acest sens republica noastră nu este o excepție. Mai ținem bine minte discuțiile incandescente din primul parlamen, când, deseori, emoțiile depășeau limitele bunului simț. Nu uităm nici faptul că în urma unor lupte acerbe a fost respinsă formula guvernamentală de privatizare și a fost acceptată varianta partidului social-democrat, care interpreta cât se poate de populist principiile echității sociale.

Dar cât de original era comportamentul opoziției la diferite etape! La început ea învinuia structurile guvernamentale pentru faptul că torpilează privatizarea. Mai apoi, când acest proces a demarat în ritm susținut, au fost lansate alte învinuiri: chipurile, oamenii vor fi păcăliți etc. Apropo, stări de lucruri similare au cunoscut și alte țări (Ungaria, Polonia, România), în care au fost emise decizii de stopare a privatizării. Desigur, orice procese economice noi de proporții nu pot decurge fară greșeli, ceea ce n-a lipsit nici la noi.

In ultimii ani subsemnatul, împreună cu colegii de la Ministerul Privatizării și Administrării Proprietății de Stat, a consacrat o bună parte din timpul de serviciu organizării și promovării privatizării. Eram nevoiți să examinăm meticulos fiecare obiectivîn parte, să discernem toate particularitățile și problemele lui specifice. Era o muncă deosebit de complicată, dar și interesantă.

Acum, când privatizarea a parcurs o bună parte din cale, când s-a încheiat acest proces în masă, este oportun să sintetizăm faptele, să pătrundem mai adânc în esența lucrurilor. Scopul acestei tentative de a înțelege și interpreta obiectiv situația este evident: încercăm nu doar să facem bilanțul unei etape de muncă, dar mai ales să formulăm și să examinăm cât se poate de atent problematica ei de bază, pentru a putea răspunde la dificila întrebare: ce-i de facut mai departe?

Privită în ansamblu, privatizarea este o acțiune social-politică de mare importanță. Esența ei principală constă în deetatizarea în masă a proprietății, deschizând astfel calea proprietățn private și antreprenoriatului, creând premise și condiții pentru o activitate mai eficientă a întreprinderilor în noile condiții ale relațiilor de piață.

Sensul principal al privatizării rezidă în schimbarea fundamen-tală a relațiilor de proprietate, în sporirea pe baza ei a eficienței utilizării resurselor și a potențialului de producție. Chiar dacă luăm drept exemplu mica noastră republică, vom avea de constatat că în numai ultimii 20-30 de ani statul a investit mijloace enorme în dezvoltarea economiei naționale doar pe baza investițiilor capitale centralizate, care erau concentrate m mâinile statului posesor și proprietar.

Pe fundalul acestor realizări, din an în an devenea tot mai acută și mai actuală chestiunea cu privire la utilizarea proprietății de stat și a proprietății cooperatist-colhoznice. Mulți economiști și tehnocrați reveneau mereu la problema privatizării, se străduiau să transforme colectivele întreprinderilor și unităților agricole colective în subiecți reali ai proprietății.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.