Privarea si insomnia

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 7.92

nivel: Facultate

Iată două cazuri descrise în literatura de specialitate. Un subiect si-a propus să stea treaz 200 ore aprox 8 zile în condiții de izolare, sub supravegherea medicilor si al cercetătorilor.Experiența lui este descrisă de cercetători in următorii termeni:

”Aproape de la inceput nevoia de a dormi era asa de puternică incât subiectul se lupta cu el însusi pentru a rămîne treaz. D[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Privarea si insomnia

Iată două cazuri descrise în literatura de specialitate. Un subiect si-a propus să stea treaz 200 ore aprox 8 zile în condiții de izolare, sub supravegherea medicilor si al cercetătorilor.Experiența lui este descrisă de cercetători in următorii termeni:

”Aproape de la inceput nevoia de a dormi era asa de puternică incât subiectul se lupta cu el însusi pentru a rămîne treaz. Dupa 2 zile si 2 nopți,a inceput să aibă iluizii vizuale nemafiind sigur de propria identitate,desi se comportă ca fiind treaz,creierul reacționa ca in stare de somn. La sfârsitul celor 200 de ore halucinaciile de cosmar si realitate se împlăteau,subiectul crezănd că este victima unei conspirații sadice”

Un alt caz este cel al unui student care s-a decis să stea treaz 264 ore (11 zile) in cadrul unui experiment stiintific,el fiind supravegheat acasă de părinți,si de un medic si de doi cercetători in domeniul somnului. In acest timp subiectul discuta cu familia,cu prietenii,si desfăsura diferite activități.A devenit oboșit câteodată părea puțin confuz,ocazional avea iluzii la sfîrșitul celor 11 zile comportamentul său fiind firesc fără simptomele pe care le avuse celălalt subiect.

Concluziile extrase au fost total contradictorii: pornindu-se de la primul caz s-a conchis că privarea de somn duce la manifestarea unor simptome asociate boilor mintale;pornindu-se de la cel de-al doilea caz s-a ajuns la concluzia că privarea de somn are efecte minore.
Unele afirmații aele lui William Dement (1976) un cercetător care s-a ocupat cu studiul somnului sunt si mai șocante: Orice tânăr bine motivat cu condiție fizică si psihică bună afirmă el este capabil să reziste fără somn o perioadă nedefinită de timp.

Afirmația lui Dement este contrazisă de descoperirea faptului că perioadele foarte lungi de nesomn sunt intrerupte de anumite momente nedetectabile de somn,in care ochii subiecților rămân totuși deschisi (asa numite momente de microsomn).

Cert este că refacerea organismului in urma unei perioade lungi de privare de somn are loc relativ repede. Ex. cel de al doliea subiect expeimentat,dupa cele 264 de ore de nesomn a dormit timp de 15 ore pentru ca a doua noapte somnul să revină la durata normală de 8 ore. Chiar si pentru primul subiect s-a refăcut repede,chiar dacă el s-a plîns de depresiuni usoare timp de 3 luni.

Diversele cercetări au demonstrat că durata somnului variază in funcție de vârstă (de la 20 de ore in cazul nou-născutului la 5-6 ore pentru oamenii in vârstă).In experimentele in care s-a redus durata somnului de la 8 la 5 ore s-a observat o scădere corespunzătoare a performanțelor pe măsura terceri timpului. Cele mai semificative efect asociate privării de somn al oameniilor normali au fost:

oboseală extremă,lipsa atenției,iritabilitatea,dureri de cap,nivel crescut de deprimare și nivel scăzut de energie,prezența halucinațiilor a iluziilor,scăderea randamentului,in special in activitățile dificile.Efectele mai mult sau mai puțin asemănătoare apar si in cazul insomniilor.

Insomnia este considerată de cei mai mulți autori o tulburare a somnului,o incapacitate de a dormi.Alții,in schimb,cred că insomnia nu trebuie catalogată imediat ca o tulburare de somn această denumire fiind dată in cazul problemelor de adormire de continuitate a somnului sau pentru somnul relaxant.

Insomniile pot fi trecătoare (tranzitorii) sau permanente (cronice). Indiferent de cauza generatoare insomniile produc tulburări de comportament, de acea este necesară combaterea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.