Prioritatile exceptionale

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Potrivit art. 2 alin. 1 lit. k), prin publicare se intelege difuzarea informatiei intr-un mod accesibil publicului. Publicare se va face intr-un periodic special editat de OSIM care se difuzeaza in tara si in strainatate - Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI).Potrivit art. 42 alin. 1, inventia care face obiectul unei cereri de brevet nu poate fi divulgata fara acordul solicitantului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Prioritatile exceptionale

Potrivit art. 2 alin. 1 lit. k), prin publicare se intelege difuzarea informatiei intr-un mod accesibil publicului. Publicare se va face intr-un periodic special editat de OSIM care se difuzeaza in tara si in strainatate - Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI).Potrivit art. 42 alin. 1, inventia care face obiectul unei cereri de brevet nu poate fi divulgata fara acordul solicitantului pana la publicarea acesteia. Publicarea se face in BOPI cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) rezultatul examinarii prealabile a conditiilor de forma este pozitiv
b) a expirat un termen de 18 luni de la data constituirii DNR sau a prioritatii invocate si recunoscute.
Termenul de 18 luni e prevazut pentru ca in acest interval solicitantul sa autoverifice daca solutia sa este realmente o inventie brevetabila, daca exista anterioritati ori daca inventia este rentabila sau nu; uneori solicitantul renunta la continuarea procedurii.

Publicarea nu se va face in cazul inventiilor clasificate ca secret de stat in conditiile art. 42 alin. 2-3. Informatiile din domeniul apararii sau sigurantei nationale dintr-o inventie creata pe teritoriul Romaniei obiect al unei cereri de brevet pot fi clasificate de institutiile in drept ca informatii - secrete de stat. Solicitantul e instiintat de institutia care a clasificat acele informatii si poate beneficia pe baza de contract de o compensatie din partea acestei instituii.

Prin clasificarea unei inventii ca secret de stat nu se realizeaza o expropriere a celor indreptatiti la dreptul de exploatare exclusiva - compensatia acopera doar prejudiciul cauzat in ceea ce priveste imposibilitatea exercitarii anumitor drepturi personal-nepatrimoniale ale solicitantului (de ex. dreptul la denumirea inventiei). Informatiile clasificate ca secret de stat pot fi declasificate numai de institutia care le-a clasificat.

Faza II - examinarea conditiilor de forma si de fond Aceasta faza se declanseaza daca s-a realizat publicarea. Prin exceptie, se declanseaza fara sa fi intervenit publicarea in cazul inventiilor - secret de stat (art. 42 alin. 2-3). Daca solicitantul nu opteaza explicit inca de la momentul constituirii DNR pentru o procedura accelerata, el va trebui sa solicite expres examinarea inventiei in termen de 30 de luni de la data constituirii DNR (art. 25 alin. 1).

Cat priveste cererile care contin informatii clasificate drept secret de stat, solicitarea examinarii poate fi facuta la data de depozit al cererii sau in 3 luni de la declasificare. Cererile pentru care nu s-a solicitat examinarea de catre solicitant se considera abandonate si vor fi respinse. Cea mai importanta operatiune care se desfasoara in aceasta faza este aceea a cercetarii noutatii absolute in timp si spatiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.