Printul strain si regimul politic

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Din 1863, reprezentantii coalitiei actioneaza si in strainatate. Ei urmaresc "dobandirea asentimentului Frantei la detronarea lui Cuza", cum apreciaza un urmas al lui Eugeniu Carada. Acesta din urma, sprijinit de un alt liberal, Anastase Panu, dar si de conservatorul Gr. Bibescu Basarab-Brancoveanu, obtine consimtamantul printului Napoleon de a ocupa tronul Romaniei (aprilie 1864); acest membru al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Printul strain si regimul politic

Din 1863, reprezentantii coalitiei actioneaza si in strainatate. Ei urmaresc "dobandirea asentimentului Frantei la detronarea lui Cuza", cum apreciaza un urmas al lui Eugeniu Carada. Acesta din urma, sprijinit de un alt liberal, Anastase Panu, dar si de conservatorul Gr. Bibescu Basarab-Brancoveanu, obtine consimtamantul printului Napoleon de a ocupa tronul Romaniei (aprilie 1864); acest membru al familiei imperiale franceze conditioneaza insa incoronarea de adoptarea, in Adunarea Legislativa de la Bucuresti, a unei ample reforme agrare. Reprezentantul conservatorilor nu se angajeaza in acest sens.

Urmeaza lovitura de stat de la 2 mai 1864. in iunie 1865, opozitionistii conservatori si liberali semneaza un "legamant": domnitorul sa fie silit sa abdice, eventual chiar printr-o actiune armata (armele erau deja procurate); in "caz de vacanta a tronului", tot "prin toate mijloacele", urme a se actiona pentru "alegerea unui principe dintr-una din familiile domnitoare din Occident".
La erodarea tronului lui Alexandru I. Cuza contribuie insasi camarila din jurul domnitorului. Dupa indepartarea lui Mihail Kogalniceanu, aceasta preia "franele administratiei, dispretuind (...) autoritatile guvernamentale". De asemenea, venalitatea si abuzurile de putere sunt practicate fatis si in magistratura.

Alexandru I. Cuza insusi constata ca regimul guvernarii personale nu are succes, in pofida istoricei sale opere reformatoare. in 1865, atat in Camera, cat si intr-o corespondenta catre imparatul Napoleon al ///-/ea, domnitorul Unirii declara ca "singurul mijloc de a elibera Romania de marasmul politic in care se zbatea era acordarea unui principe strain ereditar". in mod deschis, deci, isi exprima ideea renuntarii la tron. Are in vedere, faptul ca Poarta recunoscuse deplina unire politico-administrativa numai pentru timpul cat traieste el. De aceasta prevedere restrictiva tin cont si opozantii sai.

Asadar, detronarea lui Cuza nu reprezinta o surpriza. Regretabil este modul in care ea are loc.Se formeaza imediat o Locotenenta domneasca si un guvern provizoriu. Prim-ministru si ministru de externe, in acelasi timp, este desemnat scriitorul si economistul Ion Ghica. Celelalte ministere sunt repartizate, in proportie egala, unor oameni politici si de cultura moldoveni si munteni.Conducatorul noului guvern propune convocarea urgenta a Parlamentului. Astfel, in aceeasi zi, la pranz, Camera si Senatul se reunesc, proclamand ca domnitor al Romaniei, sub numele de Filip I, pe fratele regelui Belgiei, Leopold.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.