Principiul raritatii si al alegerii

1x punct

categorie: Economie

nota: 8.38

nivel: Liceu

Alegerea este astfel un proces complex si eu îl percep ca având doua parți interdependente:
• o parte interna, existenta in psihicul individului care face alegerea
• o parte materiala, parte evidenta reprezentata prin căutarea de către individ
a obiectivelor si selectarea unuia. Gândind in mod rațional, trebuie sa iei mereu ce-le mai bune decizii, sa obții p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiul raritatii si al alegerii

Alegerea este astfel un proces complex si eu îl percep ca având doua parți interdependente:
• o parte interna, existenta in psihicul individului care face alegerea
• o parte materiala, parte evidenta reprezentata prin căutarea de către individ
a obiectivelor si selectarea unuia. Gândind in mod rațional, trebuie sa iei mereu ce-le mai bune decizii, sa obții profit maxim de pe urma lor. Aceasta implica in pri-mul rând, o buna cunoaștere a propriilor nevoi , apoi stabilirea unei scheme a o-biectivului potrivit situației. Alegerea este dinamica, astfel prin etape, după ce a fost depasita faza interna, se trece in exterior, căutându-se soluții.

In continuare îmi voi prezeta opiniile cu privire la cei doi pași ai alegerii, încer-când sa răspund la întrebările:
1. Ce este o dorința, este aceasta statica sau dinamica, toate dorințele sunt la fel?
2. Privind in afara, voi găsi soluția cea mai potrivita pentru a-mi satis-face nevoia? Ce fac daca nu găsesc nici o soluție? Si daca găsesc mai multe, pe care o voi alege?
3. Care este interconexiunea dintre cele doua segmente ale alegerii? Cat de important este momentul in care îmi voi satisface o dorința, ti-nand cont de evoluția sa?

1. Ce este o dorința?
Cred ca toata lumea intelege ce este aceasta, întrucât viata noastră este o lunga succesiune de dorințe. Din momentul in care ne nastem pana in ziua morții dorim lucruri. Copilul nou-născut vrea sa fie spălat, învelit in scutece curate, hrănit la fiecare câteva ore, are nevoie de căldura si protecție. Nu doar copiii mici ci oricine are nevoie de căldura, hrana, băutura, haine, protecție etc. Acestea sunt doar nevoile de baza necesare pentru a ne menține sanatosi.

Pe lângă aceste nevoi primare exista milioane de alte lucruri pe care toți le dorim, acestea nefiind esențiale sunt insa parte din civilizația in care am fost nascuti, cum ar fi tacâmurile, vesela, serviciile de transport, periuța de dinți, televizorul, radioul, cartile, revistele. Acestea din urma sunt, cred, lucruri elaborate care evoluează in acelasi ritm cu care civilizația se transforma, si nu raman constante. La polul opus stau dorințele elementare care au rămas mereu aceleași, concretizate in lupta pentru viata si dragoste, poate lupta pentru menținerea continuitatii speciei sau cea având ca scop atingerea apogeului spiritual…

Este aceasta statica sau dinamica?
In mod sigur, dorințele nu sunt statice ci dinamice : se nasc, evoluează, ating un punct de intensitate maxima si apoi se sting. Se poate reprezenta grafic, după cum urmează:
Intensitate
Timp
Axa orizontala reprezintă axa timpului, precizându-se momentul evoluția dorinței pana la dispariție.
Acesta este cazul unei dorințe pure, neinflu-entate de factori externi. Observam simetria sa, ea apărând si dispărând in acelasi mod, procesul fiind evident la nivelul subconștientului, parți din acesta neajungand niciodată la nivelul con-știent. Oricum mintea umana ramane inca un mister pentru mulți dintre noi si chiar psihologia gaseste greu răspunsul la multe întrebări. Dar, ca economiști, sau viitori economiști este suficient sa intelegem aceasta dinamica, sa “ furam” de la psihologie metodele de a defini si de a găsi elementele principale ale dorinței : initiera, apogeul si finalul.

Reactioneaza toate la fel?
Da, cu toate ca nu pare evident acest lucru, toate dorințele trec prin cele trei puncte principale. Când ne confruntam cu o dorința ar trebui sa o tratam ca pe un element dinamic, sa stabilim caracteristica sa de creștere si cea de scădere, apoi sa apreciem care este punctul de inițiere si celelalte in funcție de caz.

Cat de multe sunt?
Foarte greu de apreciat, dar in mod sigur sunt foarte multe, toate intr-o singura minte, daca vorbim la nivel individual sau toate intr-o singura societate daca privim in ansamblu. Anterior, am trasat un grafic, unul extrem de simplu pentru o dorința libera, lăsata sa evolueze fara a fi influențata. Exista totuși o problema, cea a timpului, care o influenteaza inevitabil. Nu putem astepta ca nevoia sa dispară pur si simplu, întrucât ne confruntam cu o multitudine de nevoi pe plan conștient, iar subconștientul nu ar fi capabil sa le suporte singur. Așadar intervenim in aceasta evoluție, încercând sa scurtam procesul, sa stingem nevoia cat mai rapid. Si reușim acest lucru de cele mai multe ori.

Trebuintele sunt complexe si nelimitate ca numar, si astfel niciodata nu pot fi satisfacute complet.
Acestea se impart in mai multe categorii :
-trebuinte primare sunt cele innascute, de tip biologic, fiziologic, alimentar, de miscare, de relaxare;
-trebuinte secundare formate de-a lungul timpului si care au rolul de a asigura integritatea psihica si sociala a individului. Ele cuprind : trebuinte materiale, locuinta ,confort; trebuinte spirituale: educatie, religie, cultura; trebuinte sociale si ale timpului liber: comunicare, anturaj, lectura, corespondenta, calatorii;

-trebuinte tertiare, care includ trebuintele de lux;
-trebuinte cuaternare: legate de mediul inconjurator, de aparare, administratie, securitate sociala.
Indiferent de natura si amplitudinea lor, trebuintele constituie motivatia oricarui fapt sau oricarei activitati economice si permit studierea comportamentului individual sau al colectivitatii. Fiecare individ astfel, indiferent daca este producator sau consumator va cauta, prin acoperirea trebuintelor sa-si maximizeze satisfactia.

După ce am constientizat dorința, trasam in linii mari caracteristicile obiectului care poate duce la diminuarea întregii evoluții. Cu aceasta descriere schematica in minte, pornim in căutare in exterior, observam piața, soluțiile disponibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.