Principiul radiolocatiei

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.78

nivel: Liceu

Un mod simplificat de descriere consta in urmatoarele : de la un emitator este expediat in spatiu un plus (tren de unde), momentul emisiei lui fiind inregistrat pe un oscilograf. Daca undele electromagnetice intilnesc un obiect in spatiu , atunci ele se reflecta si sunt receptionate de aceeasi antena , fiind apoi amplificate si transmise la oscilograf. In felul acesta , alaturi de pulsul luminos c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiul radiolocatiei

Un mod simplificat de descriere consta in urmatoarele : de la un emitator este expediat in spatiu un plus (tren de unde), momentul emisiei lui fiind inregistrat pe un oscilograf. Daca undele electromagnetice intilnesc un obiect in spatiu , atunci ele se reflecta si sunt receptionate de aceeasi antena , fiind apoi amplificate si transmise la oscilograf. In felul acesta , alaturi de pulsul luminos care reprezinta unda emisa , apare un alt puls , care reprezinta unda reflectata.

Tinind seama ca viteza de propagare in aer a undelor electromagnetice ( c ) este mult mai mare decit a obiectelor care se deplaseaza (tren , avion , racheta) rezulta rapid distanta radar - obiectiv : d = ct/2 , unde t este timpul necesar pentru a parcurge distanta dus-intors.
Se ridica unele probleme speciale, care au fost rezolvate de fizicieni si anume, este vorba pe de o parte, de emisia dirijata , pentru a explora pe rind divesele regiuni din spatiu , iar pe de alta parte , de separarea semnalului emis de cel reflectat. Primul obiectiv este realizat de antena directionala , iar al doilea de asa-numitele dispozitive magnetice reciproce.

Antena directionala este confectionata dintr-o bara cilindrica de ferita pe care este infasurata o bobina (fig1). Ferita respectiva are o permeabilitate magnetica mare si conductibilitate electrica foarte redusa , pentru a micsora pierderile prin curenti turbionari la frecvente inalte. Prin bara de ferita unda electromagnetica trece numai daca vectorul cimp magnetic oscileaza in jurul ei , astfel ca directia de propagare este perpendiculara pe antena. Deci , daca o astfel de antena va fi montata la un receptor, semnalul va fi minim daca antena este dirijata pe directia emitatorului si maxim daca forma un unghi de 90i,.

Dispozitivele nereciproce sunt construite pe baza efectului Faraday , descoperit cu 100 de ani in urma. Amintim aici unele notiuni legate de polarizarea luminii , care vor fi prezentate in detaliu la optica. Intr-o unda electromagnetica avem de-a face cu un cimp electric E oscilant in timp , dispus perpendicular pe cimpul magnetic H si el variabil in timp , ambii fiind perpendiculari pe directia de propagare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.