Principiul radiolocatiei

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.78

nivel: Liceu

Un mod simplificat de descriere consta in urmatoarele : de la un emitator este expediat in spatiu un plus (tren de unde), momentul emisiei lui fiind inregistrat pe un oscilograf. Daca undele electromagnetice intilnesc un obiect in spatiu , atunci ele se reflecta si sunt receptionate de aceeasi antena , fiind apoi amplificate si transmise la oscilograf. In felul acesta , alaturi de pulsul luminos c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiul radiolocatiei

Un mod simplificat de descriere consta in urmatoarele : de la un emitator este expediat in spatiu un plus (tren de unde), momentul emisiei lui fiind inregistrat pe un oscilograf. Daca undele electromagnetice intilnesc un obiect in spatiu , atunci ele se reflecta si sunt receptionate de aceeasi antena , fiind apoi amplificate si transmise la oscilograf. In felul acesta , alaturi de pulsul luminos care reprezinta unda emisa , apare un alt puls , care reprezinta unda reflectata.

Tinind seama ca viteza de propagare in aer a undelor electromagnetice ( c ) este mult mai mare decit a obiectelor care se deplaseaza (tren , avion , racheta) rezulta rapid distanta radar - obiectiv : d = ct/2 , unde t este timpul necesar pentru a parcurge distanta dus-intors.
Se ridica unele probleme speciale, care au fost rezolvate de fizicieni si anume, este vorba pe de o parte, de emisia dirijata , pentru a explora pe rind divesele regiuni din spatiu , iar pe de alta parte , de separarea semnalului emis de cel reflectat. Primul obiectiv este realizat de antena directionala , iar al doilea de asa-numitele dispozitive magnetice reciproce.

Antena directionala este confectionata dintr-o bara cilindrica de ferita pe care este infasurata o bobina (fig1). Ferita respectiva are o permeabilitate magnetica mare si conductibilitate electrica foarte redusa , pentru a micsora pierderile prin curenti turbionari la frecvente inalte. Prin bara de ferita unda electromagnetica trece numai daca vectorul cimp magnetic oscileaza in jurul ei , astfel ca directia de propagare este perpendiculara pe antena. Deci , daca o astfel de antena va fi montata la un receptor, semnalul va fi minim daca antena este dirijata pe directia emitatorului si maxim daca forma un unghi de 90i,°.

Dispozitivele nereciproce sunt construite pe baza efectului Faraday , descoperit cu 100 de ani in urma. Amintim aici unele notiuni legate de polarizarea luminii , care vor fi prezentate in detaliu la optica. Intr-o unda electromagnetica avem de-a face cu un cimp electric E oscilant in timp , dispus perpendicular pe cimpul magnetic H si el variabil in timp , ambii fiind perpendiculari pe directia de propagare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.