Principiul genetic si al istorismului

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

In analiza si evolutia specifica psihicului uman trebuie sa ne referim permanent la actiunea legilor istorico-culturale, sa raportam individul la contextul socio-cultural anumit.Principiul genetic si al istoricitatii ne arata ca, in cadrul structurilor psihice complete, care, luate ca atare, depasesc capacitatea noastra de intelegere si explicare, trebuie sa recurgem la strategia genetica de cerce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Principiul genetic si al istorismului

In analiza si evolutia specifica psihicului uman trebuie sa ne referim permanent la actiunea legilor istorico-culturale, sa raportam individul la contextul socio-cultural anumit.Principiul genetic si al istoricitatii ne arata ca, in cadrul structurilor psihice complete, care, luate ca atare, depasesc capacitatea noastra de intelegere si explicare, trebuie sa recurgem la strategia genetica de cercetare si sa ne adresam stadiilor timpurii ale ontogenezei, in care apare si se constituie treptat structura psihica data. De aici, prezenta metodei genetice in arsenalul metodelor cunoasterii psihologice, care ne permite sa abordam si sa explicam complexitatea unor componente ale SPU.

8. Principiul sistemicitatii Acest principiu a fost introdus in metodologia psihologica in a doua jumatate a secolului XX, fiind preluat din metodologia sistemica si cibernetica, care sta in prezent la baza intregii cunoasteri stiintifice particulare.
Potrivit acestui principiu, psihicul uman nu trebuie considerat ca un simplu conglomerat de elemente in sine, autonome si independente, ci ca un sistem organizat si integrat.

Notiunea de sistem, in cadrul teoriei generale a sistemelor (TGS), se defineste ca un ansamblu de elemente aflate intr-o relatie non-intimplatoare, mai mult sau mai putin legica si stabila. In cadrul notiunii de sistem, accentul principal al analizei si interpretarii cade nu pe elementele considerate in sine, separat (cum proceda stiinta clasica), ci pe relatiile si interactiunile dintre elemente.
Se considera, astfel, ca elementele, intrind in relatii de interactiune si interconditionare reciproca,

isi vor modifica starea lor initiala, isi vor reduce autonomia si independenta, fuzionind intr-un tot unitar, sistemul, care va poseda proprietati si trasaturi functionale noi, supraordonate, ireductibile la proprietatile si trasaturile partilor componente luate separat sau insumate pur aritmetic. Modelul sistemic in analiza psihologica inlocuieste modelul atomal, descriptivist care dominase in psihologie prin intermediul scolii asociationiste. De asemenea, acest model inlocuieste si modelul gestaltist, care considera ca psihicul este o structura imanenta, invarianta, inchisa in sine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.